Ciutat de les Arts i les Ciències

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Samenvoegen   Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de onderstaande inhoud, of een gedeelte daarvan, samengevoegd zou moeten worden met Ciudad de las Artes y las Ciencias, of dat er een duidelijkere afbakening tussen deze artikelen dient te worden gemaakt  (hier melden).

De Ciutat de les Arts i les Ciències (Valenciaans) of Ciudad de las Artes y las Ciencias (Spaans) (de Stad van Kunst en Wetenschap) is een cultureel-wetenschappelijk complex in de Spaanse stad Valencia. Het complex ligt in de Jardín del Turia, de droge rivierbedding van de omgelegde rivier de Turia. De gebouwen werden met uitzondering van L'Oceanogràfic, een geesteskind van Félix Candela, ontworpen door de Valenciaanse architect Santiago Calatrava en zijn een voorbeeld van moderne architectuur.

De bouw begon in juli 1996. Het complex werd ingewijd op 16 april 1998 met de opening van L'Hemisfèric. Palau de les Arts Reina Sofía was in 2005 klaar en het voorlopig laatste gebouw L'Àgora, werd in 2009 officieel geopend met het tennistoernooi Valencia Open 500.

Het complex bestaat uit de volgende zeven gebouwen, die gewoonlijk met hun Valenciaanse naam worden aangeduid:

  • Torres de València — In de oorspronkelijke plannen waren er ook drie wolkenkrabbers voorzien. Door de vastgoedcrisis in Valencia werd er echter voor onbepaalde tijd van deze plannen afgezien. Ze zijn wel te bezichtigen op de maquette van het complex, die te vinden is in het Museu de les Ciències Príncipe Felipe.

De gebouwen zijn omgeven door een park en vijvertjes.

Externe links[bewerken]