Frank Gehry

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het Guggenheim Museum in Bilbao
Het Dansende Huis in Praag
Het Weisman Art Museum in Minneapolis
Walt Disney Concert Hall, het concertgebouw van Los Angeles.

Frank Owen Gehry, geboren als Frank Owen Goldberg, (Toronto, 28 februari 1929) is een Canadees-Amerikaans architect, die de Pritzker Prize gewonnen heeft.

Gehry behaalde zijn graad in de architectuur aan de University of Southern California. Sinds 1962 leidt Gehry een eigen bureau in Los Angeles: Frank O. Gehry Associates. De belangrijkste bouwwerken van enige omvang staan in Los Angeles, zoals de Loyola Law School (1981), het California Aerospace Museum (1983), de Francis Howard Goldwyn Regional Branch Library (1986), en de Walt Disney Concert Hall (2003). In Europa vinden we onder meer het Vitra Design Museum (1986) terug in Weil am Rhein, Duitsland en het museum Fondation Louis Vuitton (2014) in Parijs.

Latere werken zijn het American Center in Parijs (1988) in een meer eenvoudige vormgeving, de Walt Disney Concert Hall in Los Angeles (1989) en het 'dansende gebouw' van de ING in Praag (1996).

Spraakmakend is zijn Guggenheim Museum in het Spaanse Bilbao (1991), dat verrees op een voormalig haventerrein bij de oude binnenstad waaraan de schaal en de textuur van het museum is aangepast. Opvallend aan dit ontwerp is het gebruik van geavanceerde computerprogramma's en het sculpturale metalen dak. Gehry ontwierp ook het gebouw voor de Fondation Louis Vuitton in Paris, dat in 2014 geopend werd.

Gehry ontwerpt ook meubels, waaronder kartonnen stoelen en in de jaren negentig, naar het voorbeeld van Michael Thonet, stoelen uit gebogen houten latten.

Zie ook[bewerken]