Weil am Rhein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Weil am Rhein
Stad in Duitsland Vlag van Duitsland
Wapen van Weil am Rhein
Weil am Rhein (Baden-Württemberg)
Weil am Rhein
Situering
Deelstaat Vlag van de Duitse deelstaat Baden-Württemberg Baden-Württemberg
Landkreis Lörrach
Regierungsbezirk Freiburg
Coördinaten 47° 36′ NB, 07° 37′ OL
Algemeen
Oppervlakte 19,46 km²
Inwoners
(31-12-2020[1])
30.009
(1.542 inw./km²)
Hoogte 279 m
Burgemeester Wolfgang Dietz (CDU)
Overig
Postcodes 79546–79576
Netnummer 07621
Kenteken
Stad kern en 6 stadsdelen
Gemeentenr. 08 3 36 091
Website www.weil-am-rhein.de
Locatie van Weil am Rhein in Lörrach
Kaart van Weil am Rhein
Portaal  Portaalicoon   Duitsland

Weil am Rhein is een gemeente in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg, gelegen in de Landkreis Lörrach. De stad telt circa 30.000 inwoners (2020). Door het ruime winkelaanbod, met o.a. de overdekte winkelcentra Rheincenter (1991) en Dreiländergalerie (2022), trekt de stad ook veel Zwitserse en Franse consumenten aan.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Weil am Rhein heeft een oppervlakte van 19,47 km² en ligt in het uiterste zuidwesten van Duitsland tegen de Zwitserse en Franse grens. De stad behoort tot de agglomeratie van Bazel.

Bereikbaarheid[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 2007 is Weil am Rhein met de Drielandenbrug, een boogbrug voor fietsers en voetgangers over de Rijn, verbonden met de Franse gemeente Huningue. Sinds 2016 zijn Bazel en Weil am Rhein nu ook aan de Franse Rijnzijde met elkaar verbonden middels een fiets- en voetpad.

Vanuit Bazel is er sinds 14 december 2014 een rechtstreekse tramverbinding met Weil am Rhein. De Bazelse vervoersmaatschappij BVB onderhoudt met lijn 8 deze verbinding (de eerste grensoverschrijdende tramverbinding met Duitsland sinds 1967). Ook rijden er stoptreinen tussen Basel Badischer Bahnhof en Weil am Rhein. De stad heeft een afslag aan de Bundesautobahn 5.

Industrie[bewerken | brontekst bewerken]

Weil am Rhein herbergt de fabriek van design meubelen Vitra. Deze fabriek bestaat uit enkele door gerenommeerde architecten ontworpen fabriekshallen. Op en rond het fabrieksterrein staan enkele bijzondere en kunstzinnige objecten. Bij de ingang van het fabriekscomplex is een klein museum gevestigd, het Vitra Design Museum, ontworpen door Frank Gehry.

Vitra Design Museum

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Weil am Rhein van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.