Clive Dunn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Clive Dunn
Clive Dunn
Algemene informatie
Geboren 9 januari 1920 te Londen
Overleden 6 november 2012 te Algarve, Portugal
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) Allmusic-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Clive Dunn (Londen, Engeland, 9 januari 1920Algarve, Portugal, 6 november 2012) was een Engels acteur, zanger en entertainer die vooral bekend is geworden door zijn rol als Lance-Corporal Jones in de BBC-serie Dad's Army (Daar komen de schutters).

Dunn werd geboren in Londen in een familie van music hall-artiesten, en is een neef van actrice Gretchen Franklin. Franklin speelde onder meer in Eastenders en was in de serie George & Mildred te zien als de demente moeder van Mildred. Vanaf de jaren dertig speelde Dunn kleine filmrollen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij zeven jaar militair bij de Britse gemechaniseerde cavalerie. Hij werd in 1941 in Griekenland gevangengenomen en zat vier jaar in een krijgsgevangenenkamp in Oostenrijk.

Vanaf de jaren vijftig was hij weer als acteur actief. In de jaren zestig brak hij door als televisieacteur in comedies met Tony Hancock, Michael Bentine, Dora Bryan en Dick Emery en anderen. In 1967 speelde hij een gastrol in aflevering Something Nasty in the Nursery van The Avengers (De Wrekers)

Lance-Corporal Jones[bewerken | brontekst bewerken]

In 1968 kreeg Dunn de rol van Lance-Corporal Jack Jones in Dad's Army. Dunn was toen 48. Hij was een van de jongste leden van de cast maar speelde de rol van een slager van in de zeventig die al onder Kitchener in Soedan had gediend. Van de leden van de Home Guard van Walmington-on-Sea had "Jonesy" de meeste ervaring, maar hij was van hen ook het meest door de tand des tijds aangetast.(voor deze rol werd hij dus flink ouder gemaakt) Het personage Jonesy is bekend geworden doordat het snel in paniek raakt, daarbij steevast 'don't panic!, don't panic!' uitroepend, en door de catchphrase 'Permission to speak, Sir?'

Dunn was een fervent socialist en maakte vaak ruzie met de conservatieve Arthur Lowe die in de serie Captain George Mainwaring speelde. Toen Dunn ten slotte een onderscheiding in ontvangst nam (Officier in de Orde van het Britse Rijk), na verschillende keren te hebben geweigerd, zou Lowe hebben laten weten dat hij op zijn beurt alleen een hógere onderscheiding dan die van Dunn zou accepteren.

Na Dad's Army speelde Dunn een vergelijkbare rol in de televisieserie "Grandad" (1979-1984). Hij had zelfs een nummer 1-hit met het door Herbie Flowers geschreven Grandad, begeleid door een kinderkoor. Nadat de serie "Grandad" in 1984 was gestopt speelde Dunn nog in een TV-verfilming van Much Ado About Nothing, maar daarna verdween hij van het scherm. Hij vestigde zich met zijn echtgenote Priscilla Morgan, zelf ook actrice, en hun twee dochters in de Algarve (Portugal), omdat hij ooit Greta Garbo in Queen Christina naar Portugal had zien vertrekken.

Dunn stierf op 6 november 2012 na complicaties tijdens een operatie, hij werd 92 jaar oud.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]