Coëtivy

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Coëtivy
Eiland van Vlag van Seychellen Seychellen
Coëtivy (Seychellen)
Coëtivy
Locatie
Land Vlag van Seychellen Seychellen
Eilandengroep Zuidelijke koralengroep
Provincie Buitenste eilanden
Locatie Indische Oceaan
Coördinaten 7° 8′ ZB, 56° 17′ OL
Algemeen
Oppervlakte 9.33 km²
Inwoners
(2014)
260
(27.9 inw./km²)
Omtrek 20.4 km
Overig
UTC UTC+4
Website www.seychelles.travel/en/discover/the-islands/outer-islands
Foto's
Luchtfoto van Coëtivy
Luchtfoto van Coëtivy
Portaal  Portaalicoon   Seychellen

Coëtivy is een klein koraaleiland van de Seychellen, 290 km ten zuiden van Mahé.

Samen met het 171 km naar het noordwesten gelegen Platte omvat het de Zuidelijke koralengroep, waarmee het tot de Buitenste eilanden behoort.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het eiland is vernoemd naar Chevalier de Coëtivy, commandant van het Ile de France die het eiland voor het eerst zag in 1771. In 1908 werd het overgedragen van Mauritius aan de Seychellen. In 1970 werd het eiland gekocht door het Seychelles Marketing Board (SMB). In 1989 begon SMB met de productie van garnalen. Coëtivy werd beroemd door zijn garnalenkwekerijen, waar zwarte tijgergarnalen werden gekweekt, en garnalenverwerkingsfabriek die op het eiland actief waren. De productie op grote schaal begon in augustus 1992. In 2008 sloot de fabriek echter vanwege moeilijke financiële tijden. In 2009 werd het eiland de locatie van een gevangenis voor laagbeveiligde gevangenen en een rehabilitatiecentrum voor drugsmisbruikers. Bezoek wordt strikt gecontroleerd en toegang is alleen mogelijk door privévliegtuigcharter.[1][2] Tegen 2020 moet de gevangenis worden uitgebreid tot een capaciteit van 600 gedetineerden. Tegen 2020 zal het eiland naar verwachting meer woonappartementen hebben.[3]

Economie[bewerken | brontekst bewerken]

De eilandbewoners zijn voornamelijk boeren. Ze produceren groenten die op markten op Mahé worden verkocht.[4] De belangrijkste productieactiviteiten op het eiland omvatten landbouw, veeteelt, houtskoolproductie, gezouten visproductie en kokosverwerking, waaronder de productie van kopra, pounac en kokosolie.[5][6]

Administratie[bewerken | brontekst bewerken]

Het eiland behoort tot de Buitenste eilanden.[7] Omdat het een eiland is met een kleine bevolking, zijn er geen overheidsgebouwen of -diensten. Voor veel diensten moeten mensen naar Victoria reizen, wat moeilijk kan zijn.

Vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Het eiland wordt doorsneden door 1,400 meter lang vliegveld. Het eiland wordt af en toe aangedaan door een vliegtuig van de Island Development Company (IDC) uit Mahé.