Coen Teulings

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Coenraad Nicolaas (Coen) Teulings (Rijswijk, 13 december 1958) is een Nederlands econoom en sinds 1 oktober 2013 hoogleraar economie aan de Universiteit van Cambridge. Van 1 mei 2006 tot 1 mei 2013 was hij directeur van het Centraal Planbureau.

Levensloop[bewerken]

Na een studie economie aan de Universiteit van Amsterdam promoveerde Coen Teulings in 1990 aan dezelfde universiteit op het proefschrift Conjunctuur en kwalificatie. Na zijn promotie werd Teulings onder meer hoogleraar arbeidseconomie en hoofd van de afdeling 'inkomensbeleid' op het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Van 1998 tot 2004 was Teulings directeur van het Tinbergen Instituut, het gemeenschappelijke onderzoeksinstuut van de Universiteit van Amsterdam, de Vrije Universiteit Amsterdam en de Erasmus Universiteit. In mei 2004 volgde hij Hugo Keuzenkamp op als directeur van SEO Economisch Onderzoek. In februari 2006 besloot het kabinet dat Teulings per 1 mei 2006 Henk Don zou opvolgen als directeur van het Centraal Planbureau; dat bleef hij tot 1 mei 2013.

Daarnaast maakte Coen Teulings enkele jaren deel uit van de Centrale Plan Commissie, het adviesorgaan van het Centraal Planbureau, en was hij lid van de commissie-Dijkstal, die onderzoek deed naar de beloningsstructuur voor politieke ambtdragers en topambtenaren. Verder schreef hij in 2004 mee aan het nieuwe beginselprogramma van de Partij van de Arbeid.

Tot 1 mei 2013 maakte Teulings qualitate qua als kroonlid deel uit van de Sociaal-Economische Raad.

Per september 2013 is Teulings voorzitter van de Raad van Toezicht van het Gemeentemuseum Den Haag.

Zaterdag 17 mei 2014 verscheen in De Telegraaf een interview waarin hij de cijfers van het CPB over het euro-voordeel voor Nederland in twijfel trok.[1]

Familie[bewerken]

Coen Teulings is de kleinzoon van oud-vicepremier Frans Teulings. Hij is getrouwd met Salomé Bentinck (ir. S.A. barones Bentinck) met wie hij een zoon en een dochter heeft.

Voorganger:
Henk Don
Directeur Centraal Planbureau
2006-2013
Opvolger:
Laura van Geest