Common pool resources

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Common-pool resources (CPR) zijn goederen die niet uitsluitbaar, maar wel rivaliserend zijn, ook 'gemeenschappelijke middelen' genaamd. Uitsluitbaar betekent: Sommige consumenten kunnen uitgesloten worden van het gebruik van dit goed. Bijvoorbeeld: Iemand heeft een goed gekocht en beslist zelf wie gebruikmaakt van het goed. Rivaliserend betekent: Als het goed gebruikt is kan het niet nogmaals of tegelijkertijd geconsumeerd worden door anderen, het is exclusief.

In tegenstelling tot pure publieke goederen hebben zij te maken met overmatig gebruik door te veel mensen. Voorbeelden zijn: het (over)bevissen van de zee, overbegrazing, elektriciteit, water gebruik.

Mancur Olson heeft over deze vorm van economische goederen geschreven in zijn boek The Logic of Collective Action: Public Goods and the Theory of Groups, voor het eerst uitgebracht in 1965. Daarnaast heeft Garrett Hardin over deze goederen geschreven in zijn boek (1968): The Tragedy of the Commons. Zij beschreven het overmatig gebruik van deze goederen door individuen, waardoor het collectief een minder maximale uitkomst kreeg en er schadelijke gevolgen voor het milieu kunnen ontstaan.

rivaliteit geen volledig
uitsluiting -- --
geen zuivere collectieve goederen Common- Pool Resources
volledig clubgoederen private goederen

Zie ook[bewerken]