Compagnons du Devoir

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Maison des Compagnons du Devoir in Nantes.

De Compagnons du Devoir of Compagnons du Tour de France is een Franse gilde-organisatie van ambachtslieden en kunstenaars (de metgezellen) dat stamt uit de middeleeuwen, maar in de 21e eeuw nog steeds actief is. Hun traditionele technische onderwijstechnieken omvatten het nemen van een tour door Frankrijk, de Tour de France genaamd, waarbij men een leerling is van verscheidene bevoegde meesters. Tour de France verwijst eenvoudigweg naar het feit dat men een ronde maakt door Frankrijk en is totaal ongerelateerd met de Tour de France, de wielerwedstrijd. Tot recentelijk waren alle metgezellen een man. Een soortgelijke traditie is het Duitse Wandergesellen met hun Wanderjahre.

Aspirant-metgezellen moeten eerst een tweejarige opleiding voltooien die hen het Certificat d'Aptitude Professionelle (Certificaat van Professionele Bekwaamheid) geeft, de Franse basis-handelskwalificatie. Vervolgens in de daarop volgende drie tot vijf jaar gaan zij op reis en verblijven ze in verschillende dorpen en steden, waarbij zij onder metgezellen verblijven om het vak te leren. Tegenwoordig zijn er metgezellen te vinden in 49 landen verspreid over 5 continenten. Een klassieke dag voor een timmerman is een dag op locatie, gevolgd door technische tekenles in de avonduren van zes tot acht. het diner wordt gezamenlijk gegeten in de loge waarbij een stropdas gedragen dient te worden. Na het diner wordt van aspirant-metgezellen verwacht dat ze aan hun maquette gaan werken, een houten model dat ze bedacht en vervolgens uitgewerkt hebben, eerst in tekeningen en vervolgens in het hout uitgewerkt. Tijdens hun toer maken ze verschillende van deze maquettes, waarbij iedere maquette bedoeld is om te laten zien dat ze de moeilijkste aspecten van het vak tot zover begrepen, zichzelf eigen gemaakt hebben en beheersen. Uiteindelijk zal zijn meesterwerk-maquette aan het bestuur van de compagnons worden gepresenteerd in het derde of vierde jaar van de toer, al hopende dat hij zal worden toegelaten tot de Compagnons du Devoir.

Met de toelating krijgt iedere nieuwe metgezel zijn metgezellen-naam, die samengesteld is uit de regio of plaats waar hij in Frankrijk vandaan komt samen met een persoonlijke eigenschap. Iemand uit bijvoorbeeld Bourgondië die daadkracht toont, kan dan Bourguignon le Courageux (de dappere Bourgondiër) genoemd worden. Ze hebben ook een ceremoniële wandelstaf (die het rondreizende natuur van de organisatie) en ook een sjerp. Metgezellen krijgen ook hun geheime woorden, want nog stamt uit de late middeleeuwen, toen de organisatie, belast was met het bouwen van kerken en kastelen in Frankrijk, vervolgd werd door de koning en de katholieke kerk, omdat ze weigerden te leven volgens de regels van beiden. Tijdens de Nazi-bezetting van Frankrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog, splitste de organisatie zich in twee verschillende fracties, waarbij de ene fractie het collaborerende Vichy-regime steunde, en de ander het Franse verzet. Vele loges verbrandden al hun informatie om te voorkomen dat de details ooit ontdekt zouden worden door de nazi's of het Vichy-regime. De splitsing wordt heden ten dage nog steeds bitter aangehouden.

De typische beroepen van de Compagnons zijn:

Brussel[bewerken]

Een afdeling van de Compagnons du Devoir bevindt zich in Brusselse 't Kintstraat. Ze behoort tot de Association Ouvrière des Compagnons du Devoir du Tour de France. De compagnons hebben het pand, dat in erfpacht is gegeven door het stadsbestuur, volledig opgeknapt.[1] Er zijn 34 plekken voor opleidingen tot timmerman en schrijnwerker.

Trivia[bewerken]

Externe link[bewerken]