Concessie (gebied)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Samenvoegen van Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de tekst van Pachtgebied in dit artikel ingevoegd zou moeten worden, of dat er een duidelijkere afbakening tussen deze artikelen dient te worden gemaakt. Als de tekst wordt ingevoegd, dient dat artikel een redirect te worden (hier melden).

Een concessie is in internationaal recht een gebied dat wordt geregeerd door een ander land of een andere entiteit dan het land dat er de soevereiniteit over heeft. Het land dat de soevereiniteit houdt heeft een concessie gegeven om het gebied, soms voor een bepaalde tijd, te besturen.

In de meeste gevallen worden concessies verleend door een zwakker land aan een sterker land, en is er sprake van een min of meer koloniale verhouding. Veel concessies werden verleend door de zwakke Qing-dynastie in China aan het eind van de negentiende en begin van de twintigste eeuw. Een bekend voorbeeld is de Internationale Concessie van Shanghai. Ook België had een dergelijke Chinese concessie in Tianjin.

In de huidige wereld is Guantanamo Bay een van de bekendste concessies, die wordt gehouden door de Verenigde Staten in Cuba.