Congreskolom

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Congreskolom met aan de voet het graf van de Onbekende Soldaat
Congreskolom te Brussel
Standbeeld van Leopold I op de Congreskolom

De Congreskolom (Frans: Colonne du Congrès) in Brussel werd tussen 1850 en 1859 opgericht naar plannen van architect Joseph Poelaert die zich liet inspireren door de Zuil van Trajanus in Rome. De kolom bevindt zich op de Congresplaats, een pleintje grenzend aan de Koningsstraat.

De kolom herdenkt het Nationaal Congres van 1830, dat de Belgische Grondwet bekrachtigde. Op de 45 meter hoge kolom staan onder meer allegorieën afgebeeld over de (toenmalige) negen provincies en de Belgische Natie. In het voetstuk van de zuil bevinden zich ook op de vier zijden trofeeën met monogram van Leopold I. Beeldhouwer Louis Mélot beeldde de Kunsten, Wetenschappen, Nijverheid en Landbouw uit. De ingebeitelde datums, belangrijke momenten van de Belgische onafhankelijkheid zijn september 1830 (gevechten voor onafhankelijkheid), 10 november 1830 (installatie Congres), 7 februari 1831 (goedkeuring Grondwet) en 21 juli 1831 (eedaflegging Leopold I). Op de hoekpunten van de sokkel staan allegorische vrouwenbeelden, die de fundamentele vrijheden van de jonge natie symboliseren, de constitutionele vrijheden van vereniging, van pers, van onderwijs en van eredienst. Boven op de kolom staat een standbeeld van koning Leopold I vervaardigd door Guillaume Geefs. De reliëfs en sculpturen aan de onderkant van kolom zijn van de hand van Eugène Simonis.[1]

Een wenteltrap met 193 treden leidt tot het uitzichtplatform op de top van de zuil, versierd met een rijkelijk bewerkte balustrade. Het platform biedt plaats aan 16 bezoekers maar is om veiligheidsredenen niet meer toegankelijk.

Op 11 november 1922 kwam aan de voet van de Congreskolom het Graf van de Onbekende Soldaat, met de eeuwig brandende vlam. Aan beide zijden van de vlam bevinden bronzen leeuwen, die de wacht houden aan weerszijden van de fakkel.

Op 18 januari 2007 werd een van de vier elk anderhalve ton zware bronzen vrouwenbeelden op de sokkel in de avond door een rukwind tijdens storm Kyrill van haar voetstuk geblazen, het ging om de Persvrijheid. Het beeld, en de sokkel dienden hersteld te worden.[2]

Wetenswaardig[bewerken | brontekst bewerken]

  • Tijdens een plechtigheid aan de Congreskolom op 24 oktober 1929 schoot de antifascist Fernando Da Rosa vanuit het publiek op de Italiaanse kroonprins Umberto, maar hij miste.
Zie de categorie Congreskolom van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.