Conserveermiddel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een conserveermiddel, Nederlands, of bewaarmiddel, Vlaams, is een stof die wordt toegevoegd aan levensmiddelen, cosmetica en andere bederfelijke producten om de houdbaarheid ervan te verlengen. Een conserveermiddel dient om de groei van bacteriën, schimmels en gisten tegen te gaan.

Voedsel[bewerken]

Voedsel conserveren doet de mens al, sinds hij als jager en verzamelaar aan voedsel kwam.

Vers bereid en gegeten voedsel hoeft niet te worden geconserveerd, anders wordt het als eten langer moet worden bewaard. Eten bevat behalve water vaak ook voedingsstoffen in de vorm van koolhydraten, eiwitten en vetten. Deze combinatie levert, zeker als er ook voldoende zuurstof aanwezig is, goede omstandigheden voor de groei van micro-organismen.

Een conserveermiddel dient ofwel de omstandigheden zodanig te veranderen dat micro-organismen niet of nauwelijks kunnen groeien of overleven in het eten, ofwel specifiek dodelijk te zijn voor micro-organismen. Uiteraard moet het conserveermiddel niet schadelijk zijn voor mensen.

De toegestane stoffen voor in voedsel hebben meestal een E-nummer in de reeks 200 t/m 299. Daarnaast zijn er stoffen die een conserverende werking hebben, maar niet alleen als conserveermiddel worden gebruikt. Een voorbeeld is het gebruik van suiker in jam.

Cosmetica[bewerken]

Cosmetica wordt zelden vers bereid. De meeste cosmetica wordt gemaakt voor een houdbaarheid van ten minste twee en een half jaar. Om dat te bereiken is het meestal voldoende om hygiënisch te werken en een goede luchtdichte verpakking te gebruiken. Echter bij gebruik van cosmetica worden producten door de gebruiker vervuild. Denk aan een fles shampoo die open in de badkamer wordt bewaard, of een crème die met vieze vingers op de huid wordt gesmeerd. Met name om de producten na opening van de verpakking houdbaar te houden wordt meestal een conserveermiddel toegevoegd. Deze conserveermiddelen worden genoemd in de INCI-declaratie die op elke cosmeticaverpakking te vinden is.

Veel in cosmetica gebruikte conserveermiddelen zijn:

INCI Nederlands
Benzoic acid Benzoëzuur
Sodium benzoate Natriumbenzoaat
Potassium sorbate Kaliumsorbaat
Formaldehyde Formaldehyde
Methyl paraben Methylparabeen
Ethyl paraben Ethylparabeen
Propyl paraben Propylparabeen
2-Bromo-2-nitropropane-1,3-diol Bronopol
Methyldibromoglutaronitril 1,2-dibroom-2,4-dicyanobutaan
Imidazolidinyl urea Imidazolidinylureum
Benzyl alcohol Benzylalcohol