Cor Mennen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cor Mennen
Plaats hier een foto
Priester van de Rooms-Katholieke Kerk
Wapen
Geboren 12 maart 1945
Plaats Liessel
Wijdingen
Priester 31 mei 1969
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Cor Mennen (Liessel, 12 maart 1945) is een rechtsgeleerde en rooms-katholieke priester van het bisdom 's-Hertogenbosch.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Van 1957 tot 1967 volgde hij het kleinseminarie en het grootseminarie van het bisdom 's-Hertogenbosch. Van 1967 tot 1969 studeerde hij aan de theologische faculteit in Tilburg.

Op 31 mei 1969 werd hij priester gewijd. Eind jaren tachtig ontving hij een extra studieopdracht van Mgr. Ter Schure en behaalde ook een licentie Canoniek Recht aan de Katholieke Universiteit Leuven.

Van 2003 tot 2016 was hij pastoor van de parochie Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen (Grote Kerk) en de H. Geest (Visserskerk) te Oss.

Hij is docent kerkelijk recht aan het Sint-Janscentrum (het seminarie van het bisdom 's-Hertogenbosch), gedelegeerde voor liturgie van de bisschop van 's-Hertogenbosch in de Nationale Raad voor Liturgie, lid van het kathedraalkapittel van Den Bosch en vicevoorzitter van het bestuur van de Vereniging voor Latijnse Liturgie.

Website[bewerken | brontekst bewerken]

Mennen publiceert een kritische website met een weblog ("Vrijmoedig commentaar"). Zo laakte hij de aandacht die de Nederlandse bisschoppen aan de 75-jarige Huub Oosterhuis gaven in oktober 2008 via het televisieprogramma Kruispunt[1] en diende hij de familie Vloet, die klachten over de uitvaart van Bien Buijs-Klompmakers hadden gepubliceerd in het Brabants Dagblad[2], van repliek door de opname van de uitvaartmis integraal te publiceren op zijn website[3]. Op 5 maart 2010 publiceert Mennen een reactie op zijn weblog, betreffende een hoogoplopende kwestie over het uitreiken van de Heilige Communie aan homoseksuelen. Ook roert Mennen zich in toenemende mate over het beleid van huidige paus Franciscus waarmee hij het duidelijk oneens blijkt te zijn en verwijst hij meer en meer naar andere priesters en bisschoppen die dit ook zijn.

Kwestie Oosterhuis[bewerken | brontekst bewerken]

Op 19 april 2010 verscheen een artikel in het protestants-Christelijk dagblad Trouw[4] waarin Mennen Huub Oosterhuis beoordeelt als ketter, omdat Oosterhuis er volgens Mennen een eigen geloof op nahoudt. Ketters zouden dragers zijn van de meest verschrikkelijke vorm van geestelijke hoogmoed. Eerder deed Mennen, in zijn functie als censor van het bisdom Den Bosch, een voorstel om een aantal geestelijke liederen die Oosterhuis schreef uit de rooms-katholieke liturgie te schrappen[5].

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]