Cor van der Hartbrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cor van der Hartbrug
De brug met op de achtergrond de silo's van het Zeeburgereiland
Algemene gegevens
Locatie Amsterdam-Oost
Zeeburgereiland
Coördinaten 52° 22′ NB, 04° 58′ OL
Overspant ringsloot
Lengte totaal circa 22,1 m
Breedte circa 6,30 m
Brugnummer 2195
Bouw
Bouwperiode 2016-2017
Opening juli 2017
Gebruik
Huidig gebruik voetgangers/fietsers
Architectuur
Type vaste brug
Materiaal staal, beton
Cor van der Hartbrug (groot-Amsterdam)
Cor van der Hartbrug
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Cor van der Hartbrug is een vaste brug in Amsterdam-Oost.

Ze is gelegen aan de rand van de Sportheldenbuurt op het Zeeburgereiland. Ze is gelegen in het verlengde van de Alida van den Bosstraat, overspant de ringsloot van de wijk en voert naar de Bobby Harmslaan. Vanaf de brug zijn richting stad drie silo’s te zien van de voormalige rioolwaterzuiveringsinrichting.

De brug werd aangelegd in een pakket van vijf, die alle hetzelfde ontwerp hebben. Deze brug wordt gevormd door twee betonnen jukken waarop stalen liggers, daarop een kunststof brugdek. De balustrades worden gevormd door staal in vakwerkmotief. De bruggen hebben bij oplevering een donkerbruine kleur. De gedachte aan de vorm van de brug stamt uit 2012. Toen wilde het Ingenieursbureau Amsterdam hier Baileybruggen neerleggen. Het bleek echter dat die niet direct leverbaar waren. Het bureau ontwierp toen zelf de vijf bruggen met de Baileybrug in het achterhoofd. Bij de constructie van het brugdek werd toen in plaats van hout voor kunststofcomposiet gekozen.

De Cor van der Hartbrug is alleen voor voetgangers en fietsers bestemd en is vernoemd naar de Nederlandse voetballer Cor van der Hart.