Glanslibellen (familie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Corduliidae)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Glanslibellen
Hoogveenglanslibel (Somatochlora arctica)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Odonata (Libellen)
Onderorde:Anisoptera (Echte libellen)
Familie
Corduliidae
Selys, 1871
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Glanslibellen op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

Glanslibellen (Corduliidae) zijn een familie van echte libellen (Anisoptera), een van de drie onderordes van de libellen (Odonata). De familie telt 39 beschreven geslachten en 251 soorten.

Glanslibellen zijn middelgrote libellen die hun naam danken aan het glanzend (metaal-)groene tot zwarte lijf en de glanzend groene tot blauwgroene ogen.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De meeste glanslibellen hebben een donkergroen tot zwart glimmend achterlijf, een goudglimmend borststuk en metallicgroene ogen. Alleen de tweevlek (in Nederland uiterst zeldzaam) wijkt hier vanaf.

Gedrag en voortplanting[bewerken | brontekst bewerken]

Volwassen mannetjes van de glanslibellen zijn sterk territoriaal en maken lange patrouillevluchten. Hierdoor worden meestal niet veel glanslibellen tegelijkertijd gezien. Vrouwtjes hebben een verborgen leefwijze en worden meestal pas gezien tijdens de ei-afzet, als ze al gezien worden. De eitjes worden los in het water afgezet of in de oever vlak boven het water (metaalglanslibel). Glanslibellen rusten in verticale positie in bomen en struiken.

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

De verschillende soorten hebben een uiteenlopende habitatvoorkeur, maar zijn meestal wel sterk gespecialiseerd. Zo leeft de hoogveenglanslibel alleen in levend hoogveen, terwijl de bronslibel alleen voorkomt in matig stromende beken en rivieren met bomen op de oever.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

De familie omvat de volgende geslachten:[1]


  • Oxygastra Selys, 1870 – Bronslibellen. Dit geslacht werd altijd tot de glanslibellen gerekend, maar behoort niet bij de familie.[2]