Cornedbeef

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Cornedbeef is gekookt en soms in stukjes ingeblikt rundvlees.

Doordat er zout aan het vlees is toegevoegd en het gekookt en ingeblikt is, is het lang houdbaar. De term "corn" betekent "kleine, harde korrel" en verwijst naar het gebruikte zout (vergelijk het Nederlandse pekelvlees). Cornedbeef is oorspronkelijk een Iers gerecht.[bron?] Vrijwel alle cornedbeef die in Nederland en België verkrijgbaar is komt uit Brazilië. Cornedbeef wordt in Nederland en België in blik en in plakjes verkocht.

Alhoewel het een Engelse benaming is, wordt het vaak door Nederlandstaligen uitgesproken als "kornetbief", wat (tevens) correct is volgens de Dikke Van Dale.[1]

Bij het blikje zit vaak een opener, waarmee het blikje geopend kan worden. De opener kan vaak het best omgekeerd bevestigd worden, zodat het buiten het blikje uitsteekt en zo gemakkelijk beetgehouden kan worden.

In Nederland en België wordt onder cornedbeef de ingeblikte variant verstaan. De oorspronkelijke cornedbeef (ofwel 'gezouten vlees') lijkt op het in Nederland en België bekende pekelvlees en is niet gemalen. In Amerika wordt zowel de ingeblikte (gemalen) variant als de "gewone" cornedbeef verkocht. Deze gewone cornedbeef is een stuk rundvlees in een oplossing van pekel en kruiden, verpakt in een plastic zak. Cornedbeef kan ook gerookt worden, maar ook gewoon gebraden in de oven. In Angelsaksische landen wordt cornedbeef traditioneel gegeten op St. Patrick's Day.

Cornedbeef kan ook in plakken gegeten worden als broodbeleg. Doordat de plakken vaak aan elkaar plakken, zijn ze soms ook van elkaar gescheiden met een stukje plastic.

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. cornedbeef, Van Dale's Groot Woordenboek van de Nederlandse Taal, online geraadpleegd op 14 juli 2018
Zie de categorie Corned beef van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.