Rundvlees

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rundvlees

Rundvlees, in België ook wel rundsvlees genoemd,[1] is de verzamelnaam van vlees van de koe, de stier of de os (gecastreerde stier). Ook kalfsvlees is rundvlees, hoewel het door de aparte kwaliteit in een andere culinaire categorie valt. Het is een over het algemeen sappige en rode vleessoort. Bereidingswijze varieert van rauw hakken, bakken, koken en grilleren tot stoven, afhankelijk van welk deel van het rund het vlees wordt bereid en de leeftijd en mestwijze van het rund.

Rundvlees en religie[bewerken]

In bepaalde religies is specifiek het eten van rundvlees verboden. Zo is het, meer bepaald, voor hindoes verboden, omdat koeien voor hindoes heilig zijn. Voor joden en moslims zijn er strenge voorwaarden om bepaald vlees kosjer of halal te verklaren. Zo is het bloed uit het vlees op bepaalde wijze verwijderd.

Rundvlees in Nederland[bewerken]

In Nederland is rundvlees van jonge volwassen koeien, over het algemeen van roodbontvee. Het vlees van oude melkkoeien en stieren is meestal erg taai en wordt vaak getypeerd als worstvlees. Toch vindt zo nu en dan een dergelijk oud stuk vlees zijn weg naar de goedkopere supermarktschappen.

Een rundvleeshamburger

Ziekten[bewerken]

Rundvlees heeft een tijdlang in een kwaad daglicht gestaan door een hersenaandoening van het rund die op mensen overdraagbaar bleek. De vondst van deze aandoening in de eiwitten van de runderhersenen: Boviene spongiforme encefalopathie (BSE) of "gekkekoeienziekte" heeft ertoe geleid dat er niet langer diermeel mag worden vermengd met voer voor runderen en dat elk rund ouder dan dertig maanden moest worden getest op BSE. Van de 800.000 geslachte runderen bleek 0,02% een aandoening te hebben.

De maatregelen die de overheid heeft getroffen, hebben het vertrouwen in rundvlees weer doen toenemen.[bron?]