Cornelis Plaatzer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd is, kan dit sjabloon verwijderd worden. Geef dat ook aan op de betreffende nalooplijst. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben.
Cornelis Plaatzer
Cornelis Plaatzer
Geboren 27 oktober 1925
Noordwijk aan Zee
Overleden 1 juli 1993
Putten
Land/zijde Vlag van Nederland Nederland
Dienstjaren 1946 - 1979
Rang Adjudant Onderofficier
Eenheid Infanterie
Slagen/oorlogen Politionele acties Korea Oorlog
Onderscheidingen zie onderscheidingen

Cornelis Plaatzer (Noordwijk aan Zee, 27 oktober 1925 - Putten, 1 juli 1993) was sergeant-oorlogsvrijwilliger-parachutist en later beroepsmilitair. Hij werd onderscheiden met de Militaire Willems-Orde.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog deed hij de Zeevaartschool. Ook hielp hij de visserij voor de kust van Noordwijk.

Cees Plaatzer was als oorlogsvrijwilliger in dienst bij het 2de Bataljon van het 9e Regiment Infanterie (9RI). Op 2 januari 1946 trad hij in werkelijke dienst, waarna hij werd uitgestuurd naar Nederlands-Indië. Hij deed een commandotraining en kreeg op vliegbasis Andir bij Bandung een parachutistenopleiding, waarna hij bij de 1e Parachutisten Compagnie werd ingedeeld.

Op 29 december 1948 nam hij deel aan Operatie Kraai in Djambi, Zuid-Sumatra. Als korporaal-parachutist sprong hij uit toestel 7 en kwam hij neer tussen het vliegveld Paal Merah en het olieterrein van de BPM te Kenali Asam bij Palembang. Daar maakte hij een weapon carrier van de vijand buit en begaf zich hiermee naar het vliegveld, samen met soldaat-chauffeur Butter en drie andere parachutisten, B F Peilow, Wolff en Adrian Woworuntu. Op een viersprong kwamen ze een vijandelijke post tegen, bestaande uit ongeveer 60 man. De chauffeur gaf vol gas, terwijl op de vijand werd geschoten, waarna deze op de vlucht sloeg. Ze maakten twee mitrailleurs buit, drie vrachtauto's, twee carriers, drie geweren en een grote hoeveelheid munitie en bezetten de viersprong, totdat de spits van de hen volgende troepen was aangekomen. Voor deze acties werd hij onderscheiden met de Willems-Orde.

In 1949 keerde Plaatzer naar Nederland terug, en werd in 1951 overgeplaatst naar de Luchtmacht. Op 17 juni 1953 trouwde hij in Delft met I.J. Kühn. Ze kregen vijf kinderen.

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

De onderscheidingen zijn tentoongesteld in het Commandomuseum in Roosendaal [1].

De Militaire Willems-Orde

Plaatzer werd Ridder MWO omdat:
"Heeft zich door het bedrijven van bijzondere moedige en beleidvolle daden in de strijd tegenover de vijand onderscheiden op 29 December 1948 als korporaal-parachutist tijdens de 2e politionele actie in Djambi (ZuidSumatra) na te zijn neergekomen op een terrein tussen het vliegveld Paal Merah en het olieterrein Kenali Asem. In het bijzonder door, toen hij een weapon-carrier op de vijand had buitgemaakt en de opdracht had ontvangen contact te maken met een ander Paragroep, welke zich reeds te Kenali Asem zou bevinden, tezamen met een soldaat-chauffeur en slechts drie andere parachutisten, zich met dit voertuig daarheen te begeven.
Voorts door, toen hij tegen schemerdonker, na een flauwe bocht in de weg, op ongeveer honderd meter afstand een viersprong waarnam, alwaar een vijftal vijandelijke vrachtauto's was opgesteld, waarbij zich een 60-tal gewapende vijand bevond, onmiddellijk op stoutmoedige wijze het bevel te geven met vol gas door te rijden en toen hij even voor de viersprong een vijandelijk 12.7 zware mitrailleur ontdekte, welke aan de rechterkant van de weg, met het front in zijn richting, was opgesteld, terwijl de soldaat-chauffeur eenzelfde mitrailleur waarnam links van de weg, deze opstellingsplaats genaderd zijnde, van de weaponcarrier boven op de mitrailleurbediening ter rechter zijde te springen, deze buiten gevecht te stellen, de mitrailleur 180° om te draaien en daarmede het vuur te openen op de vijandelijke concentratie, die, volkomen verrast, in alle richtingen vluchtte. Vervolgens door, nadat de soldaat-chauffeur met de weapon-carrier op de bediening van de andere mitrailleur was ingereden, waardoor deze inmiddels was veronzijdigd met de overige manschappen en de twee buitgemaakte mitrailleurs de viersprong bezet te houden tot de spits van de hem volgende troepen was aangekomen."

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

In de media wordt vaak de voornaam Cor gebruikt, maar hij werd Cees genoemd.