Cornish rex

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Cornish Rex)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cornish rex

De Cornish rex is een kattenras dat is ontstaan in het graafschap Cornwall in Engeland. Het is een kat van het oosterse type met een zachte, gekrulde of gegolfde vacht.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De allereerste Cornish rex werd geboren in 1950 op een boerderij in Bodmin Moor. Serena, een zwartschildpad met witte boerderijpoes, had een nestje kittens gekregen, waarvan er één nogal opviel vanwege zijn gekrulde vacht. Dit katertje kreeg de naam Kallibunker en werd de stamvader van alle huidige Cornish rexen. Zijn eigenares vermoedde dat zijn gekrulde vacht het resultaat was van een recessief overervende vachtmutatie. Op aanraden van haar dierenarts en de geneticus dr. Jude, begon zij een fokprogramma. Kallibunker dekte toen hij volwassen was een aantal keren zijn moeder Serena en in de verschillende nesten zaten steeds zowel gladharige als gekrulde kittens. Hiermee was bewezen dat het inderdaad om een recessief verervend gen ging. Met nakomelingen van Kallibunker is vervolgens verder gefokt. Om het ras op te bouwen werden de Cornish rexen gekruist met andere huiskatten, Britse Kortharen, Siamezen, Oosters Kortharen en Burmezen. Een aantal katten gingen naar de Verenigde Staten en werden daar gekruist met American Shorthair katten en Siamezen.

Type en vacht[bewerken | brontekst bewerken]

De Cornish rex is een elegante, gespierde kat met lange poten en staart. Ook de kop is vrij lang en de oren zijn groot en rechtopstaand. Het Europese type heeft een vollere vacht en is wat groter. De Amerikaanse Cornish rex is extremer van type, is kleiner en fijner gebouwd, heeft grotere oren en een dunnere vacht. De vacht is zeer kort en meer gegolfd dan gekruld en bestaat alleen uit kroonharen en donsharen, de normale langere dekharen ontbreken. De snorharen en wimpers zijn gekruld. Alle vachtkleuren zijn toegestaan.

Karakter[bewerken | brontekst bewerken]

Het karakter van de Cornish rex is aanhankelijk en mensgericht. Het zijn levendige en intelligente katten, die zeer aanwezig zijn. Ze houden er niet van om alleen te zijn. Cornish rexen zijn zeer verdraagzaam tegenover andere katten, honden en kinderen. Ze liggen graag op warme plekjes in huis of op schoot. Verder kunnen ze ook bijzonder ondeugend zijn en zijn het gelukkigst met een speelmaatje om hen heen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Cornish Rex van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.