Corso Sint Jansklooster

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bloemencorso Sint Jansklooster
“stekelig” van wagenbouwersgroep alliance, Ereprijs 2015
Gehouden in Sint Jansklooster
Data 3e vrijdag in augustus
Organisator C.O.V Sint-Jansklooster
Deelnemers 12
Thema bloemencorso
Officiële website

Het Corso Sint Jansklooster is een bloemencorso in de Overijsselse plaats Sint Jansklooster. Het vindt jaarlijks in augustus plaats. Er wordt entreegeld geheven.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het corso startte, zoals veel corso's, als optocht ter gelegenheid van de verjaardag van koningin Wilhelmina. Het was als een allegorische optocht met boerenwagens en verklede personen. In 1968 begon men, naar voorbeeld van anderen, dahlia's te gebruiken ter versiering. Geleidelijk aan ontwikkelde de optocht zich tot een bloemencorso. Het aantal allegorische wagens bleef uiteindelijk beperkt tot een.

Na 1979 werden voor de wagens staalconstructies gebruikt, waardoor de grootte kon toenemen. Ontwerpers gingen bepalen hoe de wagens er uit kwamen te zien. In 1987 werden voor het eerst zelfrijdende onderstellen toegepast.

Het gebruik van figuratie en theater op de wagens nam in de loop der jaren toe. Het gebruik van theatrale elementen zoals toneelspel, geluid en muziek, beweging en rook stond een aantal jaren zo op de voorgrond dat het bloemencorso zich van 2000 tot en met 2008 'theatercorso' noemde.

Sinds 2021 staat het corso als onderdeel van de corsocultuur op de lijst van immaterieel werelderfgoed van Unesco.[1]

Feestweek[bewerken | brontekst bewerken]

De ontwerpen van de wagens worden bekend gemaakt in de feestweek. Die feestweek is in april of mei. De hele week zijn er activiteiten. Op de zaterdag is de presentatieavond. Bij de presentatieavond worden de ontwerpen van de corsowagens die dat jaar gebouwd zullen worden bekend gemaakt. De week wordt op zondag afgesloten met een kerkdienst in een grote tent.

Corona[bewerken | brontekst bewerken]

In 2020 en 2021 ging het bloemencorso niet door in verband met de coronamaatregelen. In plaats van een presentatieavond tijden de feestweek is er een corsoquiz gehouden. Als alternatief voor het corso werden er met gebruik van dahlia's mozaïeken gemaakt, grote en kleine, in drie categorieën. Ze stonden aan een route door het dorp en omgeving tentoongesteld, men kon er langs rijden met fiets of auto. Dit gebeurde ook in 2021, en de meeste corsogroepen bouwden toen wagens die langs de route stonden opgesteld.

In 2022 vond het corso weer op de reguliere manier plaats. Twaalf wagens deden mee.

Ereprijzen[bewerken | brontekst bewerken]

jaar wagenbouwersgroep onderwerp
2023 Alliance Onraad
2022 PODB de Brekers Cliffhanger[2]
2021 Fun Fun Bewoond
2019 Olympia Ukai
2018 Fun Fun Goudzoeker
2017 Fun Fun Verweven
2016 Olympia Hannibal
2015 Alliance Stekelig
2014 The Next Vlucht naar het zuiden
2013 Fun Fun Bram
2012 Fun Fun Bijvangst
2011 The Next Maori
2010 Olympia In de huid van de jager

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Bloemencorso Sint Jansklooster van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.