Cotswolds

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bibury
ligging binnen Engeland

De Cotswolds is een streek in Centraal-Engeland met veel heuvels. Het gebied omspant de graafschappen Somerset, Warwickshire, Wiltshire, Oxfordshire en Worcestershire, maar het grootste deel ligt in Gloucestershire. De landschappelijke architectuur, een coulisselandschap, van veel dorpen en stadjes is typisch, vooral vanwege de gebruikte kalksteen voor muren en daken.[1] Er wordt sinds eeuwen kalksteen uit de steengroeven gewonnen. Het is er vooral grasland met enkele bossen. Oxford ligt er in het oosten, Bath in het westen.

Er ligt met 2038 km² het grootste Area of Outstanding Natural Beauty in het Verenigd Koninkrijk, met dezelfde naam Cotswolds.

De Theems ontspringt nabij het dorpje Kemble op vier kilometer van Cirencester, dat centraal in het gebied ligt. Door de Cotswolds ligt de waterscheiding tussen de Theems en de Severn. De Upper Avon stroomt door de Cotswolds en mondt in de Severn uit.

Geschiedenis[bewerken]

De Romeinen legden door het gebied van zuid naar noord een verbindingsweg aan de Fosse Way. Tot in de 20e eeuw werd hun route voor de verbinding tussen noord en zuid het meeste gebruikt.

Stow-on-the-Wold is mogelijk de oudste plaats in de Cotswolds. Het ligt op een heuvel in Gloucestershire, waar op Cley Hill resten van een Iron age hillfort zijn gevonden, een nederzetting uit de IJzertijd. Ook op veel andere plaatsen zijn oude en waardevolle archeologische ontdekkingen gedaan.

William Shakespeare werd in april 1564 in Stratford-upon-Avon geboren.

In 1705 werd er als geschenk aan veldheer John Churchill met de bouw van Blenheim Palace begonnen. Daar werd in 1874 Winston Churchill geboren.

In Burford in Oxfordshire staat de oudste apotheek in Engeland, betrokken op 16 juli 1734.