Coudewater

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Huize Coudewater

Coudewater (ook: Koudewater Couwater of Mariënwater genoemd) was een dubbelabdij te Rosmalen van de orde der Birgittinessen en Birgittijnen. Het was het eerste klooster van deze orde in de Nederlanden en werd in 1434 gesticht door Milla de Kampen en Peter de Gorter. De laatste zou een visioen gehad hebben, waarin hij in een bijenkorf een uit bijenwas vervaardigd dubbelklooster en kapel had gezien. Dit visioen werd voor het eerst beschreven in de kroniek van Marie van Oss.

In 1566 woedde hier de beeldenstorm.

Nadat het gebied Staats geworden was in 1648 werd het klooster van de helft van zijn bezittingen beroofd. De mannen stichtten de abdij van Hoboken in 1657. Later werd door de Staten-Generaal ook de rest van het klooster verbeurdverklaard. De zusters waren bang dat het klooster zou worden verkocht en zochten naar een alternatief, dat ze uiteindelijk vonden in het nabijgelegen Land van Ravenstein. Zij betrokken te Uden in 1713 een oud Kruisherenklooster, en richtten daar het klooster Maria Refugie op. In 2013 werd op grootse wijze het feit herdacht dat de zusters 300 jaar geleden vertrokken . Toen kreeg het oorspronkelijke zustersklooster de naam Mariënwater terug. De Birgittijn Judocus Roosen bleef werkzaam als pastoor van Rosmalen, ook nadat alle kloosterlingen vertrokken waren. De katholieken van Rosmalen konden nog enige tijd terecht in de kapel van Coudewater. Daarna namen ze hun toevlucht tot een schuurkerk.

In 1870 werd het landgoed Coudewater gekocht door dr. E. van den Bogaert en dr. L. Pompe. Dezen hadden de Maatschappij tot verpleging van krankzinnigen op het land opgericht. Ze stichtten op het landgoed een psychiatrisch ziekenhuis, dat de naam Coudewater kreeg. Het landgoed is nu in bezit van de GGZ Oost Brabant.


Ten noorden van het hoofdgebouw is gelegen een kloostercomplex, bestaande uit het voormalige klooster en de bijbehorende kloosterkapel. In opdracht van het bestuur van Coudewater bouwde de uit Haarlem afkomstige architect Jos Bekkers tussen 1938 en 1940 het kloostercomplex in een Traditionalistische stijl met elementen van het Zakelijk Expressionisme en de Neo-Gotiek.

Coudewater kapel en klooster


Het landgoed Coudewater ligt ten zuiden van de huidige A59, vlak bij afslag Rosmalen. Op het landgoed zijn tegenwoordig ook allerlei bedrijven gevestigd. Het landgoed is ong. 87 ha. groot en omvat een monumentaal bomen- en gebouwenpark, een golfbaan, een hondentrainingsveld, landerijen en een natuurzwembad.

Meester van Koudewater[bewerken]

De Meester van Koudewater was omstreeks 1470 actief. De beelden van deze meester werden in 1875 gekocht van het klooster Maria Refugie door Victor de Stuers teneinde ze in een museum te plaatsen. In 1883 kwamen ze in het Rijksmuseum Amsterdam terecht.

Zie ook[bewerken]