Counter-Strike: Source

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Logo

Counter-Strike:Source (CS:S) is een online computerspel van het genre First Person Shooter. Counter-Strike:Source is uitgegeven op 7 oktober 2004 en is de opvolger van het populaire spel Counter-Strike op Valves nieuwe Source/HL2 engine. Hierbij wordt gebruikgemaakt van de ragdoll physics, een aangepaste versie van de Havok Physics engine en later HDR (High Dynamic Range rendering). Deze vernieuwingen ten opzichte van eerdere Counter-Strike-versies zorgen dat het spel er een stuk realistischer uitziet.

Gameplay[bewerken]

Bij Counter-Strike:Source zijn er twee teams: de 'Terrorists (T)' en 'Counter-Terrorists (CT)'. Elk team heeft vaak een eigen doel. Zo moeten de terrorists bij defusal mappen de bom plaatsen en is het de taak van de Counter-Terrorists om dat te voorkomen en -indien nodig- de bom te ontmantelen. Ook zijn er mappen waar de speler als Counter-Terrorist de gijzelaars moet redden en als Terrorist moet hij/zij dit zien te voorkomen. Men kan een ronde winnen door met het team alle tegenstanders uit te schakelen of door de missies te volbrengen (bijvoorbeeld gijzelaars in veiligheid brengen). Als de ronde overleefd wordt zonder een doel te vervolledigen dan wordt de speler bestraft door geen geld te krijgen.

In tegenstelling tot andere spellen komen de doelen op de tweede plaats en frags (aantal gedode spelers) op de eerste plaats.

De gameplay kan nog in 2 stukken opgedeeld worden: public en war/PCW/gather(mix).

Wanneer een speler op een openbare server speelt, speelt hij op een public. Hier gelden de standaardregels van het spel, tenzij ze anders zijn ingesteld. De teams kunnen oplopen tot 32 spelers per team. Op een public zitten meestal mensen die mekaar niet kennen en bijgevolg ook geen gelijke tactiek volgen, het amusement komt op de eerste plaats. Wanneer men in teamverband op een afgesloten server speelt wordt er een war/PCW/gather(mix) gehouden. Het verschil tussen een war en een PCW is dat een war officieel is, volgens een cup of league. De punten worden later op een website publiekgemaakt. Een PCW (Practice Clan War) is net hetzelfde, maar dan los van een cup. Een gather is wanneer 2 teams opgebouwd worden uit verschillende spelers (ook wel mix genoemd), die vaak nog nooit met elkaar gespeeld hebben. In al deze spellen is het juist wel de bedoeling dat de doelen gehaald worden en er goed samengewerkt wordt. Ook wordt er met een vast aantal personen gespeeld: 2on2, 3on3, 4on4 en de meest gespeelde 5on5.

Om het samenwerken te verbeteren wordt vaak een VoiceCom zoals Ventrilo of TeamSpeak gebruikt. Hieromheen zijn soms hele verenigingen opgebouwd. De teams noemen zich clans. Met een clan kan men dan meedoen aan de cups. Er zijn vriendschappelijke clans en echte professionele clans (die wel vaker wijzigen omdat ze achter de goede spelers aangaan, zoals met voetbal).

Wapens[bewerken]

Er zijn verschillende types wapens te gebruiken in het spel. Sommige wapens kunnen door beide teams gekocht worden, andere zijn team-specifiek. Algemeen gezien zijn de wapens vrij goed uitgebalanceerd, zodat geen enkel team een voordeel heeft.

De AK-47 is het populairste wapen bij de Terroristen. Eén hoofdschot is genoeg om de vijand te doden, ongeacht de afstand. Deze kan alleen gekocht worden door een Terrorist maar kan wel door een CT opgeraapt worden.

De M4A1 is de tegenhanger van de AK-47. De M4A1 mag dan wel minder schade aanrichten maar heeft een lichtere terugslag. De M4A1 kan alleen door een CT gekocht worden.

De AWP is een krachtig scherpschutterwapen. Een raak schot in het bovenlichaam is genoeg om de vijand te doden.

De MP5-Navy is een Sub Machine Gun met 30 kogels. De schade, nauwkeurigheid en terugslag van dit wapen, samen met de prijs maakt dit een goede koop voor alle omstandigheden.

Pistolen[bewerken]

Naam Ook Land Prijs ($) # Kogels Type kogels T of CT
9x19mm Sidearm Glock Vlag van Oostenrijk Oostenrijk 400 20 9mm Parabellum T & CT
Km .45 Tactical USP Vlag van Duitsland Duitsland 500 12 .45 ACP T & CT
228 Compact P228 Vlag van Zwitserland Zwitserland
Vlag van Duitsland Duitsland
600 13 .357 SIG T & CT
Night Hawk .50C Desert Eagle (Deagle) Vlag van Israël Israël 650 7 .50 Action Express T & CT
ES Five-Seven Five-Seven Vlag van België België 750 20 5.7 x 18mm CT
.40 Dual Elites Beretta Vlag van Italië Italië 800 2 x 15 .40 S&W T

Shotguns[bewerken]

Naam Ook Land Prijs ($) # Kogels Type kogels T of CT
Leone 12 Gauge Super M3 Vlag van Italië Italië 1.700 8 12 Gauge T & CT
Leone YG1265 Auto Shotgun XM1014 Vlag van Italië Italië 3.000 7 12 Gauge T & CT

Submachine guns (SMG)[bewerken]

Naam Ook Land Prijs ($) # Kogels Type kogels T + CT
Schmidt machine pistol TMP Vlag van Oostenrijk Oostenrijk 1.250 30 9MM Parabellum CT
Ingram Mac-10 MAC10 Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten 1.400 30 .45 ACP T
KM sub-machine gun MP5 Vlag van Duitsland Duitsland 1.500 30 9MM Parabellum T + CT
KM UMP-45 UMP Vlag van Duitsland Duitsland 1.700 25 .45 ACP T + CT
ES C90 P90 Vlag van België België 2.350 50 5.7 x 28MM T + CT

Assault rifles[bewerken]

Naam Ook Land Prijs ($) # Kogels Type kogels T of CT
Clarion 5.56 Famas Vlag van Frankrijk Frankrijk 2.250 25 5.56x45mm CT
IDF Defender Galil IMI Vlag van Israël Israël 2000 35 T
Scout Scout Vlag van Oostenrijk Oostenrijk 2.750 10 T + CT
Maverick M4A1 Carbine m4a1 Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten 3.100 30 5.56x45mm CT
CV-47 AK-47 Vlag van Rusland Rusland 2.500 30 T
Bullpup(aug) Steyr AUG Vlag van Oostenrijk Oostenrijk 3.500 30 5.56x45mm CT
Krieg 552 sg552 Vlag van Zwitserland Zwitserland 3.500 30 5.56x45mm T
Krieg 550 commando sg550 Vlag van Zwitserland Zwitserland 4200 30 CT
D3/AU-1 g3sg1 Vlag van Duitsland Duitsland 5.000 20 T
Magnum Sniper Rifle AWP Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk 4.750 10 T + CT

Machine gun[bewerken]

Naam Ook Land Prijs ($) # Kogels Type kogels T of CT
M249 Para Vlag van België België 5.750 100 5.56x45mm T + CT

Type maps[bewerken]

Er zijn veel soorten mappen, de bekendste is defusal (de_). Hier moeten de Terroristen een bom plaatsen op strategische plekken (meestal twee). De taak van de Counter-Terrorists is natuurlijk de bom proberen onschadelijk te maken. Bij de 'cs' maps is het de bedoeling dat de Counter-Terroristen een groep gijzelaars moet bevrijden. De reden waarom dit type map zo goed als niet opgenomen wordt in de leagues/wars is omdat er vaak gecampt (de speler verstopt zich en wacht tot een vijand voorbijkomt om ze dan zo te verrassen) wordt. Campen leidt tot een zeer saaie gameplay en doet het spel zeer lang duren.

Verder zijn er nog een hele reeks onofficiële mappen. Bij 'surf' kaarten (surf_) beginnen de spelers vaak alleen met messen als wapen. De spelers moeten dan over schijnblokker glijden om bij betere wapens te komen. Voor 'newbs' (beginners) is dit surfen nogal lastig want als de speler van zo'n blok afvalt komt hij/zij vaak in de zogenaamde 'jail' (gevangenis) terecht. Om uit deze gevangenis te komen moet een teamgenoot hem/haar eruit halen. Een ander type zijn Zombi (zm_) mappen. Het begint met één speler die een zombie is, hij is veel sterker dan de andere spelers en heeft een speciaal mes. Met dit mes kan hij andere spelers veranderen in een zombie.

Lijst met bekende types[bewerken]

Voorvoegsel Naam Omschrijving
AIM Aim Men moet goed kunnen richten, meestal worden op deze mappen ook wedstrijden gespeeld.
AS Assassination Een oude gamemode die niet zoveel meer gespeeld wordt. Bij de CT's is 1 speler de VIP. De VIP moet beschermt en naar een bepaalde locatie gebracht worden. De T's moeten de VIP doden
AWP AWP sniper only Grote open mappen waar alleen de AWP sniper gebruikt kan worden.
BA Battle arena
BHOP Bunnyhop Een soort van hindernis baan afleggen door op een bepaalde manier te springen.
CL Climb Beklimmen van een map op platformen die de speler steeds hoger en hoger moeten brengen. De speler moet proberen niet te vallen en als eerste de top zien te bereiken.
CS Hostage rescue De CT's moeten de gijzelaars redden, de T's moeten dit voorkomen.
DE Defusal De T's moeten proberen hun bom te plaatsen en tot ontploffing te brengen, de CT's proberen dit echter te voorkomen en indien geplaatst de bom onschadelijk te

maken.

DM Deathmatch Doorlopend spel zonder rondes, men respawnt meestal binnen enkele seconden.
DR Deathrun CT's moeten door een hindernissenparcours om de T's te bereiken. De CT's krijgen maar één kans per ronde om er door te gaan. Als een CT niet de hindernis kan passeren doet de CT niet meer mee tot de volgende ronde. CT's die wel alle hindernissen hebben overwonnen krijgen op het eind een wapen waarmee zij de T's moeten doden. T's die CT's doden kunnen hun wapens afpakken om de CT's te doden. Soms moet de CT die als eerste alle hindernissen overwint een minigame kiezen als einde
ES Terrorist escape De terroristen moeten proberen te ontsnappen maar hebben vaak geen wapens.
FY Fightyard Kleine mappen waar de speler geen wapens kan kopen, wapens liggen op de grond.
GG Gun game Als de speler een persoon doodt krijgt hij het volgende (sterkere) wapen.
HC Happy camper Mappen waar het moeilijk is om te campen
HE Grenade war De grond ligt bezaaid met granaten, veelal zijn andere wapens onbeschikbaar.
JK Pistols only Enkel voor handwapens
KA Knife arena Een plaats waarin spelers enkel over messen beschikken.
MAZE Maze deathmatch Een op doolhoven gebaseerde map waar het de bedoeling is de vijand te vinden en deze uit te schakelen. Er worden niet veel maps voor deze gamemode gemaakt, alhoewel deze gamemode veel wordt gespeeld.
PA Prepared assault
PB Paintball
RPG Role playing game Een mod waarbij men niveaus omhoog gaat en verschillende dingen kan verbeteren zoals leven terugkrijgen. door het verdienen van credits.

Deze credits worden verdiend door anderen te doden.

SG Shotguns only Enkel shotguns
SCOUT Scout sniper only Alleen de scout sniper gebruikt kan worden.
ZM Zombie mod Een overvloed aan tegenstanders, het is de bedoeling om hierbij zo lang mogelijk in leven te blijven.
ZE Zombie escape Men moet de zombies voor proberen te blijven terwijl een parcours afgerend wordt.
BA Jail break CT's spelen cipier en de T's de gevangenen. Zij moeten proberen te ontsnappen van de rest, een wapen nemen en de CT's proberen te vermoorden

Van Counter-Strike 1.6 naar Counter-Strike: Source[bewerken]

De overstap van spelers van Counter-Strike 1.6 naar Counter-Strike: Source verloopt moeizaam. Er zijn 2 doorslaggevende factoren: de hardware en leagues. Het voordeel van Half-Life 1 en zijn vele mods waaronder Counter-Strike op een relatief zwak systeem konden draaien. Ook was Counter-Strike gedurende een lange tijd enkel downloadbaar voor het te koop was. Gezien vooral buiten Europa veel mensen met een wat 'tragere' verbinding zitten is de keuze snel gemaakt.

Trivia[bewerken]

  • Het spel is opgenomen in het boek 1001 Video Games You Must Play Before You Die van Tony Mott.