Naar inhoud springen

Cowboy Rhapsody

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door KehppKukkieBot (overleg | bijdragen) op 3 feb 2017 om 09:14. (→‎top: Wikipedia:Wikiproject/SpellingCheck. Help mee!, http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/1534/weleens_wel_eens/, replaced: wel eens → weleens met AWB)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Cowboy Rhapsody
Componist Morton Gould
Soort compositie rhapsodie
Gecomponeerd voor symfonieorkest
Compositiedatum 1940 / 1943
Première 1940/ 1944
Opgedragen aan Dr. William Revelli en het symfonisch blaasorkest van de Universiteit van Michigan in Ann Arbor)
Duur 18 minuten
Portaal  Portaalicoon   Klassieke muziek

Cowboy Rhapsody is een compositie van Morton Gould. Gould schreef naast serieuze muziek ook weleens een tussendoortje, die afweek van het gangbare. Een voorbeeld daarvan is zijn concert voor tapdanser en orkest. Zijn Cowboy Rhapsody zit tussen zijn serieuze en minder serieuze werk in.

De opdracht voor dit werk kwam zijn muziekuitgeverij Mills Music, die een werk vroeg voor band . Gould, die net als serieus componist carrière maakte zag er eerst niets in, maar een plaatselijke band trok hem over de streep. De eerste uitvoering was dan ook voor rekening van het universiteitsorkest van Michigan Ann Arbor onder leiding van de componist; datum 28 maart 1940. In 1943 kreeg Gould het verzoek het breder te trekken; een versie voor symfonieorkest werd verlangd door Arthur Rodzinski, toenmalig dirigent van het New York Philharmonic Orchestra. Deze combinatie zou het werk echter (toen) niet uitvoeren. De eerste uitvoering werd verzorgd door het St. Louis Orchestra weer onder leiding van de componist; datum 18 maart 1944. Na de eerste uitvoering mocht Gould met dit werk ook op de bok staan bij Boston Pops en het Boston Symphony Orchestra.

De combinatie compositie en componist is hier een vreemde. Gould was afkomstig uit het stedelijk gebied van New York City, Queens en heeft nauwelijks cowboys gezien, anders dan in films. De rapsodie is dan wel een logische uitweg; het is een aaneenschakeling van bewerkte cowboyliederen, die vervolgens georkestreerd werden. De rapsodievorm biedt een uitgelezen kans om een compositie op te leveren met wisselende ritmen, wisselende maatindelingen en stemmingen. Het ene moment wordt een scherp afgebakende cowboyjig gespeeld, het volgend moment wordt overgeschakeld naar breed gespeelde muziek, die zo weg lijkt gerukt uit muziek voor een denkbeeldige film over Amerikaanse landschappen.

Orkestratie

Discografie

Bronnen