Criss Oliva

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Criss Oliva
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren 3 april 1963
Overleden 17 oktober 1993
Land New Jersey
Werk
Genre(s) Heavy metal, progressieve metal, powermetal, speedmetal
Beroep Sologitarist, producer, songwriter
(en) Allmusic-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Criss Oliva, eigenlijk Christopher Michael Oliva (Pompton Plains, New Jersey, 3 april 1963Florida, 17 oktober 1993), was een Amerikaans gitarist, producer, songwriter en medeoprichter van de metalband Savatage.

Levensloop[bewerken]

Oliva was de jongste van vier kinderen. Hij had nog een oudere zus en twee oudere broers. Criss kon goed opschieten met zijn broer Jon. Hij werd verwend als kind volgens zijn ouders[1] en kreeg dan ook bijna alles wat hij wilde. Op de leeftijd van drie jaar verdronk Oliva bijna, in een klein meer nabij hun huis en werd door zijn vader gered. De vader van het gezin was pianist en er waren ook diverse andere instrumenten in huis waar de kinderen al jong op leerden spelen.

Criss Oliva studeerde af aan de Tarpon Springs High School. In die tijd trad hij al op met zijn broer Jon en coverde de (toen) populaire band Kiss.

Samen met bassist Keith Collins maakten de broers Criss en Jon Oliva in 1982 hun eerste single City Beneath The Surface met Avatar als bandnaam. Een jaar later veranderden ze de naam van de groep naar Savatage, toen hun eerste album Sirens uitkwam, omdat er al een andere band in Europa bestond met de naam Avatar.

Criss Oliva speelde sologitaar in Savatage en was tevens mede-songwriter en producer van deze band. In de jaren negentig werd hij genomineerd voor beste praktische gitarist.

Overlijden[bewerken]

Op 17 oktober 1993 rond 3.30 uur in de ochtend reden Criss Oliva en zijn vrouw Dawn richting het "Fourth Annual Livestock Festival" dat plaatsvond in Zephyrhills, Florida. Hun auto werd geraakt door een andere auto, bestuurd door een dronken chauffeur. Criss Oliva overleefde het ongeval niet,[2] zijn vrouw wel. Zij overleed in 2005. Ze werd thuis door familieleden dood aangetroffen. Ze was nooit over het verlies van haar man heen gekomen.

Allerlaatste materiaal[bewerken]

Veel bewaard materiaal (gitaarriffs en dergelijke) zijn na de dood van Criss Oliva gebruikt door zijn broer Jon voor albums van Jon Oliva's Pain en Savatage. Rond 20 juni 2013 kwam het eerste echte soloalbum van Jon Oliva uit, wat hij samen met Christopher Kinder en enkele anderen heeft gemaakt. Oliva heeft hier het allerlaatste materiaal wat hij nog van zijn overleden broer heeft gebruikt voor enkele nummers op het album.[3]

Discografie (Savatage)[bewerken]

Album Jaar
Sirens 1983
The Dungeons Are Calling 1984
Power of the Night 1985
Fight for the Rock 1986
Hall of the Mountain King 1987
Gutter Ballet 1989
Streets 1991
Edge of Thorns 1993