Naar inhoud springen

Crus penis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De crus penis (meervoud: crura penis) is een gepaard orgaan. Het vormt samen met de bulbus penis de basis van het zwellichaam, de corpus cavernosum penis. De twee crura zitten elk één aan elke kant van de bulbus penis. Elke crus penis is bevestigd in de hoek tussen het perineummembraan en de ramus van het zitbeen. De diepe slagader van de corpus cavernosum penis komt het voorste deel van de crus penis binnen. Distaal versmelt elke crus penis met de corpus spongiosum.[1]

De homoloog bij de vrouw wordt de crus clitoridis genoemd.

Elke crus penis bestaat uit het taps toelopende, achterste vierde deel van elke corpus cavernosum penis; de twee corpora cavernosa penis liggen naast elkaar langs de lengte van de penis, terwijl de twee crura penis lateraal divergeren in de basis van de penis. Vanaf het eind van de divergentie zitten ze stevig aan het proximale uiteinde van de ramus van het zitbeen.

Elke crus penis begint proximaal als een stomp-puntig uitsteeksel vóór de tuber ischiadicum (een zwelling op het zitbeen), langs het perineale oppervlak van de samengevoegde ramus van het zitbeen.

Net proximaal van het samenkomen van de twee crura penis komen ze in contact met de bulbus penis van de corpus cavernosum penis.

De crura penis worden bedekt door de musculus ischiocavernosus.

Zie de categorie Crus penis van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.