Dôme de Rochefort

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dôme de Rochefort
De Dôme de Rochefort rechts van de Dent du Géant
Hoogte 4013 m
Coördinaten 45° 51′ NB, 6° 59′ OL
Ligging Aosta (I) / Savoie (F)
Gebergte Mont Blancmassief
Eerste beklimming 14 augustus 1873: J. Eccles, M.C. en A. Payot
Dôme de Rochefort (Frankrijk)
Dôme de Rochefort
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

De Dôme de Rochefort is een 4010 meter hoge bergtop op de grens van het Franse departement Savoie en de Italiaanse regio Valle d'Aosta.

De top ligt in het centrale deel van het Mont Blancmassief, ten oosten van de bekende Dent du Géant en ten westen van de Grandes Jorasses. Het is het hoogste punt van de Crête de Rochefort. Op deze bergkam ligt nog een tweede top, de Aiguille de Rochefort (4001 m).

Aan de Italiaanse zijde begint men de beklimming gewoonlijk vanuit de berghutten Rifugio Torino (3322 m en 3375 m) die vanuit Courmayeur met een kabelbaan te bereiken zijn. Aan de Franse zijde is het Refuge Cosmiques (3613 m) het belangrijkste uitgangspunt. Deze berghut ligt op een half uur lopen vanaf het bergstation Aiguille du Midi. Een grote uitdaging voor bergbeklimmers vormt de 700 meter hoge noordwestwand van de Rochefort met een hellingspercentage van zo'n 70°.

Op 14 augustus 1873 werd de Aiguille de Rochefort voor het eerst beklommen door de Brit J. Eccles met zijn Franse gidsen M.C. en A. Payot. Drie jaar later bestegen deze zelfde personen als eersten de Dôme de Rochefort.