Aiguille du Midi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Aiguille du Midi
Aiguille-du-Midi-summer.jpg
Hoogte 3842 m
Coördinaten 45° 55′ NB, 6° 55′ OL
Ligging Frankrijk
Gebergte Mont Blancmassief, Alpen
Aiguille du Midi
Aiguille du Midi
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

De Aiguille du Midi is een 3842 meter hoge bergtop in het Mont Blancmassief bij Chamonix in Frankrijk. Deze is te bereiken via een in 1955 in gebruik genomen kabelbaan die wordt uitgebaat door de Compagnie du Mont-Blanc, die ook de meeste andere kabelbanen en tandradbanen in de regio beheert. Bij de opening was het de hoogste kabelbaan ter wereld.

De kabelbaan bestaat uit twee trajecten. Het eerste traject start in Chamonix op een hoogte van 1035m en gaat naar de Plan d'Aiguille (2317m). Van hieruit stijgt men via de tweede baan, zonder ondersteuning van pilaren, naar het station op de top waar men arriveert op de noordelijke piek op een hoogte van 3777 meter. Hier zijn een café en restaurant te vinden en verschillende terrassen. Via een loopbrug is de noordelijke piek verbonden met de centrale piek. Hier is een lift naar de werkelijke top op 3842 meter hoogte, vanwaar men een schitterend 360 graden panoramisch uitzicht heeft op het Mont Blancmassief en bij goed weer in de verte zelfs de Matterhorn kan zien.
Hier is ook de uitgang naar buiten te vinden voor bergbeklimmers in de zomer en voor skiërs die de Vallée Blanche willen afskiën in de winter. Vanuit hier vertrekt ook de Panoramic Mont Blanc kabelbaan naar Pointe Helbronner (3462m) in Italië. Men zweeft in gondels ruim 20 minuten boven de Géant gletsjer waar men een spectaculair uitzicht heeft op de indrukwekkende gletsjerspleten en ijsblokken. Vanuit Pointe Helbronner kan men ook aan de Italiaanse zijde via kabelbanen afdalen naar La Palud, een dorpje dicht bij Courmayeur in Italië.

Vanaf het tussenstation kan men enkele wandelingen maken op aangegeven paden:

  • Lac Bleu (circa 15 minuten)
  • Balkonwandeling Plan de l’Aiguille-Montenvers (2h30)
  • Men kan ook helemaal afdalen tot in Chamonix

Externe links[bewerken]