Dag van de Aarde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De onofficiële Dag van de Aarde-vlag

De Dag van de Aarde (Engels: Earth Day) is een jaarlijks terugkerend evenement op 22 april[1] dat plaatsvindt in alle landen.[2] De dag heeft als doelstelling de bewustwording van ons consumentengedrag en de invloed hiervan op de aarde.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Dag van de Aarde is sinds 1970 vooral in de Verenigde Staten en sommige Spaanstalige landen een populair fenomeen. Vrijwel alle tv-stations daar besteden er aandacht aan. Ieder jaar wordt de periode vanaf 22 april tot eind mei uitgeroepen tot Maand van de Aarde met als hoogtepunt de Dag van de Aarde op 22 april. De activiteiten worden wereldwijd gecoördineerd door de Earth Day Association.[3]

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland vertegenwoordigt de Stichting Dag van de Aarde de Earth Day Association.[4]

Sinds 2002 wordt de Dag van de Aarde in Nederland gevierd met activiteiten in het hele land. Het accent ligt daarbij zeker de laatste jaren op positivisme en dankbaarheid en minder op actievoeren. Om de aandacht voor de aarde ook na deze periode vast te houden, geeft de stichting een krant uit, de Krant van de Aarde.

België[bewerken | brontekst bewerken]

Ook in België wordt de Dag van de Aarde georganiseerd. De BBL (Bond Beter Leefmilieu) werkt samen met meerdere partners, zoals Natuurpunt, Velt, Greenpeace en anderen. In 2009 werd van de Dag van de Aarde een Week van de Aarde gemaakt met als thema biodiversiteit.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Earth Day van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.