Dame Edna Everage

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dame Edna in 2011

Dame Edna Everage is een fictieve televisiepresentatrice en schrijfster. Ze is een creatie van (en wordt gespeeld door) de Australische acteur Barry Humphries. Dame Edna, zoals ze meestal wordt genoemd, is bekend om haar satire, haar lila haar, en om haar extravagante brillen.

Dame Edna speelt zelf met haar karakter; ze noemt Barry Humphries haar manager of "entrepreneur" en geeft blijk van haar afkeer van travestie.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Dame Edna is geboren als Edna May Beazly in het plaatsje Wagga Wagga. Ze verscheen voor het eerst op het toneel als een "Australische doorsnee-huisvrouw". Haar man Norm Stoddard Everage overlijdt aan prostaatkanker, waarop ze de stichting Friends of the Prostate opricht en de World Prostate Olympics in het leven roept. Haar huwelijk heeft drie inmiddels volwassen kinderen opgeleverd: de kleptomane dochter Valmai en de overduidelijk homoseksuele zoons Bruce en Kenneth (hoewel dat alleen indirect blijkt - vergelijk Sheridan in Schone Schijn).

Haar vriendin/huishoudster Madge Allsop (een rol van Emily Perry) is geregeld te zien in haar optredens als onderwerp van grappen, maar zegt nooit iets.

Dame Edna heeft huizen in Los Angeles, Londen, Sydney, Zwitserland en Martha's Vineyard. Tot haar vele beroemde vrienden mag ze onder meer koningin Elizabeth II rekenen.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Dame Edna verscheen voor het eerst op het toneel in 1955. Pas in de jaren zeventig kreeg ze haar huidige 'titel' en status. Ze heeft een aantal eigen praatprogramma's gehad en is herhaaldelijk in televisieprogramma's, films (Les Patterson Saves the World) en theatervoorstellingen verschenen. In 2007 kwam er een nieuw televisieprogramma.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Dame Edna Everage van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.