Damon Albarn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Damon Albarn
Damon Albarn in 2013.
Algemene informatie
Alias 2-D, 2D, Monkey
Geboren 23 maart 1968
Geboorteplaats Londen
Land Verenigd Koninkrijk
Werk
Genre(s) Britpop, rock, hiphop, electronic
Beroep Zanger, muzikant
Instrument(en) zang, gitaar
Act(s) The Circus; Blur; Gorillaz; The Good, the Bad & the Queen; Afel Bocoum, Damon Albarn, Toumani Diabaté & Friends; Africa Express; Damon Albarn & Einar Örn; Damon Albarn & Michael Nyman; Michael Horovitz, Damon Albarn, Graham Coxon, Paul Weller; Rocket Juice and the Moon
Verwante artiesten Cibo Matto
Officiële website
(en) AllMusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) IMDb-profiel
(en) Last.fm-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Damon Albarn (Londen, 23 maart 1968) is een Brits zanger en musicus. Hij is vooral bekend als frontman van de britpopband Blur en als zanger van de virtuele band Gorillaz.

In zijn jeugd leerde Albarn het bespelen van de gitaar, piano en viool. Hij raakte al jong bevriend met Graham Coxon, met wie hij later in Blur zou spelen. Maar eerst speelde Albarn nog in het bandje Two's a crowd en won verschillende scholierenprijzen. Op de universiteit kwam hij Coxon weer tegen, en samen met Alex James en Dave Rowntree richtten ze de band The Circus op; het latere Blur.

Albarns eerste bekende solowerk is het nummer Closet romantic op de soundtrack van de film Trainspotting. Hij maakte zijn filmdebuut in Face (Antonia Bird).

Sinds 1998 zit Albarn ook in de 'virtuele' band Gorillaz. Het project waarvoor Albarn zich daarna (sinds 2006) engageerde heet The Good, the Bad & the Queen.

In 2008 reisde Albarn samen met Jamie Hewlett (striptekenaar die ook de Gorillaz-animaties verzorgde) naar China om daar Chen Shi-Zeng te ontmoeten. Samen met deze regisseur maakten ze de opera Monkey: Journey to the West, waarvoor Albarn de muziek schreef en waarbij Hewlett het design- en artwork op zich nam.

Zie de categorie Damon Albarn van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.