Damp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Zie Damp (gemeente) voor het artikel over de Duitse gemeente

De term damp kan verschillende betekenissen hebben.

Natuurkundig[bewerken]

In de natuurkunde verstaat men onder een damp de gasvormige toestand van een stof bij een temperatuur lager dan de kritische temperatuur. Onder de kritische temperatuur is het mogelijk de stof door drukverhoging in de vaste of vloeistofvorm te brengen.

Het bekendste voorbeeld is water met een kritieke temperatuur van 674 K. In de atmosfeer spreken we dus van waterdamp en is het altijd mogelijk door verhoging van de partiële gasdruk het water vloeibaar of vast te maken. In de praktijk spreken we van waterdamp als de faseovergang van damp naar vloeistof ook daadwerkelijk ergens in de lucht plaatsvindt, over het algemeen door temperatuurverlaging. Dit is bijvoorbeeld het geval in wolken, boven een fluitketel en bij uitademen in koude lucht. Hierdoor wordt de aanwezigheid van waterdamp in de lucht zichtbaar gemaakt, door het ontstaan van condensdruppeltjes

Waterdamp in dagelijks spraakgebruik[bewerken]

In het dagelijks spraakgebruik bedoelt men echter met waterdamp kleine waterdruppeltjes, die als een nevel zichtbaar zijn. Denk aan een "dampend paard", de "damp sloeg uit zijn natte kleren" en de damp uit een kokende fluitketel.

In de volksmond wordt damp wel rook genoemd. Dat is niet correct. Een rook is een heterogeen mengsel van een vaste stof in een gas. Dan is een nevel een betere benaming. Een nevel is een heterogeen mengsel van een vloeistof in een gas.

Het weer[bewerken]

Mist

Er is pas sprake van damp als warme lucht in aanraking komt met koude lucht, het water condenseert tot kleine druppeltjes, die dan samen een wolk vormen en dat zien wij dan als damp, damp komt dan ook in verschillende vormen voor zoals: mist en nevel en stapelwolken.

Smog[bewerken]

Soms treedt er bij zonnige dagen een vieze damp op in de vorm van een blauw of geelachtig waas. Dat soort damp wordt smog genoemd en komt vooral in grote steden voor. In dit geval is er echter geen sprake van damp in de zin van gecondenseerd water maar van heiigheid. De samenstelling hiervan kan zeer variabel zijn. De verstrooiende deeltjes ontstaan door aggregatie op fijn stof van allerlei chemicaliën. Ook de terpenen uitgescheiden door naaldwouden kunnen onder invloed van de ultraviolette straling van de zon gaan aggregeren. In steden wordt de heiigheid veroorzaakt door grote hoeveelheden fijn stof, zwaveldioxide en stikstofoxiden en de aanwezigheid van radicalen als ozon. Ook hier wordt door de ultraviolette straling van de zon de aggregatie in gang gezet.

Zie ook[bewerken]