Dancing Co-Ed

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dancing Co-Ed
Professor jazz (NL)[1]
Lobby Card
Lobby Card
Regie S. Sylvan Simon
Producent Edgar Selwyn
Scenario Albert Mannheimer
Hoofdrollen Lana Turner
Muziek David Snell
Edward Ward
Montage W. Donn Hayes
Cinematografie Alfred Gilks
Distributie Metro-Goldwyn-Mayer
Première Vlag van Verenigde Staten 29 september 1939
Vlag van Nederland 13 februari 1940[2]
Genre Romantische komedie
Speelduur 84 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Dancing Co-Ed is een film uit 1939 onder regie van S. Sylvan Simon. Het is gebaseerd op het korte verhaal The Dancing Coed van Albert Treynor, dat in september 1938 werd gepubliceerd in het tijdschrift American Magazine.[3] Destijds werd de film in Nederland uitgebracht onder de titel Professor jazz.

De hoofdrol zou eigenlijk worden vertolkt door Eleanor Powell. De bazen van de filmstudio besloten echter haar te vervangen door Lana Turner, die op dat moment steeds meer populariteit verwierf.[4]

Plot[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

H.W. Workman is de talentenjacht van de filmstudio Monarch Pictures. Hij is druk bezig met de voorbereidingen van zijn opkomende musical, waarin Freddy Tobin en zijn echtgenote en danspartner Toddy de hoofdrollen spelen. Toddy blijkt echter zwanger te zijn en is genoodzaakt zich terug te trekken uit de film. H.W. heeft al een groot budget besteed aan de voorbereidingen en is ten einde raad. Agent Joe Drews stelt voor een danswedstrijd te organiseren. De winnaar ervan zal de vervanger van Toddy worden en veel promotie als nieuwkomer krijgen.

Er worden op verschillende universiteiten advertenties gehangen. Patty Marlow ziet zichzelf als de perfecte kandidate, maar is geen studente en mag niet meedoen aan de wedstrijd. Om die reden schrijft ze zich in bij een kleine universiteit, met de bedoeling zich uit te schrijven na haar auditie. Joe vindt haar het meest geschikt, maar weet dat ze een betere educatie nodig zal hebben om geselecteerd te worden. Hij schakelt de hulp in van secretaresse Eve Greeley, die haar in een korte periode zal moeten opleiden.

Patty en Eve krijgen allebei een plaats bij een prestigieuze universiteit, maar krijgen problemen wanneer redacteur Pug Braddock begint te vermoeden dat ze er niet thuishoren. Patty wordt verliefd op hem en vindt haar nieuwe roeping: journalistiek. Ze werken samen en publiceren onthullende foto's van de faculteit. Ze dreigen geschorst te worden en krijgen een nog sterkere band. Patty begint zich echter schuldig te voelen en wil hem zeggen waarom ze werkelijk studeert.

Aan het einde van de film gaat Eve ervandoor met de filmrol. Pug wordt aangewezen als haar dansinstructeur en verlooft zich met Patty.

Rolbezetting[bewerken]

Acteur Personage
Turner, Lana Lana Turner Patty Marlow
Carlson, Richard Richard Carlson Michael 'Pug' Braddock
Shaw, Artie Artie Shaw Zichzelf
Rutherford, Ann Ann Rutherford Miss Eve Greeley
Bowman, Lee Lee Bowman Freddy Tobin
Hall, Thurston Thurston Hall Henry W. 'H.W.' Workman
Errol, Leon Leon Errol Sam 'Pops' Marlow
Karns, Roscoe Roscoe Karns Joe Drews
Field, Mary Mary Field Miss Jenny May
Kingsford, Walter Walter Kingsford Cavendish
Hughes, Mary Beth Mary Beth Hughes 'Toddy' Tobin
Preisser, June June Preisser 'Ticky' James
Woolley, Monty Monty Woolley Professor Lange