Daniel Peter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als je de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd hebt, kun je dit sjabloon verwijderen. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben.

Daniel Peter (1816-1910) was een Zwitserse chocolatier en de uitvinder van melkchocolade.

Hij was de zoon van een slager. Zelf verkocht hij kaarsen in Vevey, maar wanneer de olielamp werd uitgevonden, zakte de vraag naar kaarsen. Hij was erg bevriend met François-Louis Cailler (1796-1852), die de eerste Zwitserse chocoladefabriek had opgericht in 1819, en hij besloot zijn kaars-machines te verbouwen en ook chocolade te gaan maken.

In 1867 zocht hij naar een eigen product, omdat er veel competitie was. Hij probeerde melk door de chocolade te mengen, maar kreeg het vocht er niet goed uit. Zijn vriend Henri Nestlé had ontdekt hoe dat moet, want hij maakte melkpoeder voor babyvoeding. Na een paar jaren heeft Daniel Peter het recept van de melkchocolade zo verfijnd dat hij een product maakte waarmee hij naar wereldtentoonstellingen ging. In 1883 won hij in Amsterdam een gouden medaille met zijn chocolade creaties.

In 1908 opende hij een fabriek in Fulton, New York, na de Tweede Wereldoorlog verkocht hij de fabriek. Sinds 1951 maakt het onderdeel uit van de Nestlé's Chocolate Company, maar de naam van Peter's Chocolate leeft daar voort.

Externe links[bewerken]