Daniel Uneputty

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Uneputty in 2008

Daniel Uneputty (1954) alias Unu was van 2004 tot 2012 president van de Amsterdamse afdeling ("chapter") van Hells Angels Holland. Hij is van Zuid-Molukse afkomst en is een van de weinige niet-blanke Hells Angels ter wereld. Hij begon met zijn 'Harley-hobby' eind jaren 70 bij de 'Black Harleys' in Gouda, die later banden onderhield met de Hells Angels uit Amsterdam.

Uneputty volgde op 49-jarige leeftijd Willem van Boxtel alias Big Willem op, die uit de groep werd gezet nadat hij zou hebben verzwegen door Willem Endstra te zijn gevraagd om Willem Holleeder in het clubhuis van de Angels met een bomaanslag te doden.[1] Tot dan was hij penningmeester van Hells Angels Amsterdam. Hij was al jaren lid, en was als enige in het Amsterdamse clubhuis aanwezig toen dit op 24 mei 2002 na kortsluiting geheel uitbrandde, terwijl de Hells Angels feestvierden in Benidorm.

Op 17 oktober 2005 werd Uneputty gearresteerd tijdens een grootschalige politieactie tegen zes afdelingen van Hells Angels Holland. Hij werd er onder meer van verdacht de brand in het clubhuis in 2002 te hebben aangestoken.[2] Naast brandstichting werd Uneputty ook verdacht van bedreiging, afpersing, mishandeling en drugshandel. Ook trof de politie een vuurwapen bij hem thuis aan, maar daar had hij een vergunning voor.

Uneputty is Delfts blauwschilder van beroep. In 2006 volgde hij bij het Friese beveiligingsbedrijf International Security Agency een opleiding tot beveiliger. Het bedrijf vroeg in augustus van dat jaar een werkvergunning voor hem aan, maar de aanvraag werd door de korpschef van het politiekorps van Friesland afgewezen. Uneputty ging hiertegen in beroep. Op 18 december 2006 wees de rechtbank dit beroep echter af in verband met de zaken die nog tegen de Hells Angels liepen. Op 8 augustus 2007 bepaalde de Raad van State dat de aanvraag terecht was afgewezen. Hiermee werd de afwijzing definitief. In november 2008 werd eenzelfde verzoek voor de provincie Brabant ook afgewezen. Op 15 september 2010 werd bekend dat Daniel Uneputty definitief zijn wapenvergunning niet terugkrijgt. De Amsterdamse korpschef Bernard Welten trok de wapenvergunning in mei 2006 in.[3]

In januari 2012 maakte Uneputty bekend per 30 januari 2012 af te treden als president van de Amsterdamse Hells Angels.[4] Nadat Uneputty was afgetreden was er ophef over wie hem zou opvolgen. Na veel gesprekken werd hij opgevolgd door Theo Huisman.