Dapediidae

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dapediidae
Status: Uitgestorven
Fossiel voorkomen: Laat-Trias tot Laat-Jura
Dandya ovalis
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Superklasse:Osteichthyes (Beenvisachtigen)
Klasse:Actinopterygii (Straalvinnigen)
Infraklasse:Holostei
Orde:Dapediiformes
Familie
Dapediidae
Lehman, 1966
Dapedium caclatus
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vissen

De Dapediidae zijn een familie van uitgestorven straalvinnige beenvissen (Osteichthyes). Ze leefden in zout en zoet water van het Laat-Trias tot het Laat-Jura.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De vissen waren meestal middelgroot met een maximale lengte van vijfenveertig centimeter. Ze hebben een hoge rug en zijn zijdelings afgeplat, bij sommige soorten zijn de kop en het lichaam bijna cirkelvormig, andere zijn sterk spoelvormig. De rug- en anaalvin waren lang. Een rij infraorbitalia en een rij suborbitalia vormen samen de oogkasbeenderen. Het verticale gedeelte van de preopercula werd gedeeltelijk bedekt door de suborbitalia. Een plaat bedekte gedeeltelijk het gulare.

Systematiek[bewerken | brontekst bewerken]

De familie Dapediidae werd in 1966 geïntroduceerd door de Duitse paleontoloog Ulrich Lehmann en toegewezen aan de Semionotiformes. Thiesa en Waschkewitz introduceerden de orde Dapediiformes voor de familie in 2015 en kenden deze toe aan de Ginglymodi (verwanten van de gars) binnen de subklasse van de beenganoïden (Holostei). Andere wetenschappers plaatsen ze veeleer in de Halecomorphi (relatie van de moddersnoeken) of zien ze als de zustergroep van een clade van Ginglymodi en Halecomorphi in de Dapediidae.

Geslachten[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Detlev Thies & Jens Waschkewitz: Redescription of Dapedium pholidotum (Agassiz, 1832) (Actinopterygii, Neopterygii) from the Lower Jurassic Posidonia Shale, with comments on the phylogenetic position of Dapedium Leach, 1822. Journal of Systematic Palaeontology, Volume 14, Issue 4, 2016, DOI: 10.1080/14772019.2015.1043361
  • Joseph S. Nelson, Terry C. Grande, Mark V. H. Wilson: Fishes of the World. John Wiley & Sons, 2016, ISBN 978-1118342336.