Darius Dhlomo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Darius Dhlomo
Dhlomo in actie voor Enschedese Boys (21-10-1962)
Algemene informatie
Volledige naam Darius Mfana Temba Dhlomo
Geboren Durban, 9 augustus 1931
Overleden Enschede, 13 juni 2015
Partij PvdA
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Darius Mfana Temba Dhlomo (Durban, 9 augustus 1931Enschede, 13 juni 2015) was een Zuid-Afrikaans voetballer, bokser, muzikant en politicus.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Dhlomo speelde als voetballer bij de Baumann-ville City Blacks in Durban en was als bokser kampioen in het middengewicht van Natal. Op 11 november 1958 kwam hij aan in Nederland en ging hij bij Heracles Almelo voetballen. Ook in Nederland bleef hij boksen. Hij bokste veertien profpartijen waarvan hij er elf won, twee verloor en één wedstrijd onbeslist eindigde. Bij Heracles, waar hij tot 1962 voetbalde, speelde hij samen met onder andere landgenoot Steve Mokone. Hierna speelde hij voor SBV Vitesse, DHC Delft, HVV Tubantia en Enschedese Boys. Daar speelde hij met Abe Lenstra, die hem ook leerde schaatsen.

Dhlomo bleef na zijn sportloopbaan in Nederland en vestigde zich in Enschede. Hij kon als ANC-lid tot het einde van de apartheid niet terugkeren naar Zuid-Afrika en verkreeg ook de Nederlandse nationaliteit. Dhlomo was werkzaam als leraar en een verdienstelijk bluesmuzikant. Hij zat acht en een halfjaar namens de Partij van de Arbeid in de gemeenteraad van Enschede. In 2010 schreef historicus Wim Coster naar aanleiding van het opzetten van een tentoonstelling in 2006 over Overijsselse sporthelden samen met journalist Ben Siemerink over Dhlomo een boek. Zijn laatste zes jaar verbleef hij in verpleegtehuis Bruggerbosch in Enschede.

In de film De zwarte meteoor speelt hij Steve Mokone.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]