Darjeeling (district)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Darjeeling
District van India Vlag van India
Locatie van Darjeeling binnen West-Bengalen
Situering
Staat West-Bengalen
Coördinaten 27°1'48"NB, 88°9'36"OL
Algemeen
Oppervlakte 3149 km²
Inwoners (2001) 1.609.172
Hoofdstad Darjeeling
Overig
Website darjeeling.gov.in
Portaal  Portaalicoon   India

Darjeeling is een district in de Indiase staat West-Bengalen, in het oosten van India. De staat heeft een oppervlakte van 3149 km² en 1.609.172 inwoners (2001[1]). De hoofdstad is het gelijknamige Darjeeling.

Het district wordt bestuurd door de autonome Darjeeling Gorkha Autonomous Hill Council.

Geografie[bewerken]

Darjeeling is gelegen in de Kippennek (Engels: Chicken's Neck), een smalle strategische strook India tussen de landen Bangladesh, Bhutan en Nepal, die de "romp" van India scheidt van de noordoostelijke staten van India. Het smalste deel van deze corridor bedraagt iets meer dan 20 km en ligt tussen de plaats Bagdogra en het uiterste zuiden van het district.

Het district grenst aan Nepal in het westen, de Indiase staat Sikkim in het noorden, Bhutan in het uiterste oosten, de West-Bengaalse districten Jalpaiguri in het zuidoosten en Uttar Dinajpur in het uiterste zuiden, en het district Kishanganj in de Indiase staat Bihar eveneens in het uiterste zuiden.

De belangrijkste steden zijn naast de hoofdstad Darjeeling, Kalimpong, Kurseong en Siliguri, de grootste stad van het district, ondanks dat Siliguri voor een deel in het district Jalpaiguri ligt.

Darjeeling ligt tegen de zuidhellingen van de Himalaya. De bergen van het noorden zijn bebost en in het zuiden bevinden zich heuvels met theeplantages.

Politiek[bewerken]

In het midden van de jaren tachtig van de twintigste eeuw probeerden het Gorkha Nationaal Bevrijdingsfront (GNLF) een aparte staat, Gorkhaland, uit West-Bengalen los te weken voor mensen voor de Gurkha, een volk van Nepalese afkomst.

In 1988 werd echter, na grote onrust onder de bevolking, de Darjeeling Gorkha Autonomous Hill Council opgericht en na een wapenstilstand kreeg deze raad het officieel voor het zeggen in het district en kreeg deze ook beperkte autonomie.

Het Gorkha Nationaal Bevrijdingsfront maakt sindsdien de dienst uit in de Darjeeling Gorkha Autonomous Hill Council. Sindsdien zijn er nog steeds partijen die streven naar afsplitsing van West-Bengalen. Andere partijen willen dat niet, maar streven wel naar meer autonomie.

Economie[bewerken]

De belangrijkste economische activiteiten betreft de theeteelt, bosbouw, landbouw en tuinbouw. Het district staat bekend om de gelijknamige theesoort Darjeeling. De aanplant van theestruiken was een idee van dokter Campbell, chirurg bij de koloniale medische dienst. Vanaf 1841 experimenteerde hij met verschillende theesoorten, en in 1850 kwam de grootschalige produktie op gang.

Zie ook[bewerken]