Darkman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Darkman
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Tagline Who Is Darkman? Find Out This August.
Regie Sam Raimi
Producent Robert G. Tapert
Scenario Verhaal
Sam Raimi
Scenario
Chuck Pfarrer
Sam Raimi
Ivan Raimi
Daniel Goldin
Joshua Goldin
Hoofdrollen Liam Neeson
Frances McDormand
Colin Friels
Larry Drake
Nelson Mashita
Muziek Danny Elfman
Montage Bud S. Smith
David Stiven
Cinematografie Bill Pope
Distributie Universal Pictures
Première Vlag van Verenigde Staten 24 augustus 1990
Vlag van Nederland 2 november 1990
Genre Horror
Speelduur 96 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $ 16.000.000
Opbrengst $ 48.878.502 (wereldwijd)
Gewonnen prijzen 2
Overige nominaties 6
Vervolg Darkman II: The Return of Durant
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Darkman is een Amerikaanse film uit 1990 van regisseur Sam Raimi. De hoofdrollen worden vertolkt door Liam Neeson, Frances McDormand en Larry Drake. Het scenario werd gebaseerd op een kortverhaal van regisseur Raimi. In de loop der jaren groeide Darkman uit tot een cultfilm.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Peyton Westlake is een wetenschapper die gespecialiseerd is in huidtransplantatie. Hij staat op het punt een revolutionaire techniek te ontdekken waarmee hij personen met ernstige brandwonden kan helpen. Zijn vriendin Julie Hastings is een advocate. Wanneer op een dag een van haar belangrijke documenten in Peytons laboratorium terechtkomt, krijgt de wetenschapper bezoek van de gevaarlijke Robert G. Durant.

Durant wil het document bemachtigen. Hij breekt heel het laboratorium af en laat nadien alles ontploffen. Peyton loopt hevige brandwonden op aan zijn handen en gezicht. Hij is verminkt, maar overleeft de aanslag. Ondertussen menen zowel de autoriteiten als Julie dat Peyton gestorven is. Julie probeert haar leven voort te zetten en gaat in op de avances de rijke Louis Strack.

Peyton heeft zich teruggetrokken in een verlaten pand, waar hij met oude spullen een labo probeert in elkaar te prutsen. Hij verbetert zijn wetenschappelijke techniek en past huidtransplantie toe op zichzelf. Een voor een schakelt hij de leden van Durants bende uit. Ondertussen probeert hij ook contact te zoeken met zijn oude liefde Julie. Maar dan ontdekt hij dat Durant voor Louis Strack werkt. Peyton en Louis Strack gaan een dodelijk duel aan. Strack sterft en Peyton wordt terug met Julie verenigd. Maar Peyton beseft dat hij niet meer de brave wetenschapper van weleer is en dus trekt hij zich terug in de onderwereld. Voortaan zal hij door het leven gaan als Darkman.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Liam Neeson kroop in de huid van Darkman.
Acteur Personage
Liam Neeson Peyton Westlake / Darkman
Frances McDormand Julie Hastings
Larry Drake Robert G. Durant
Colin Friels Louis Strack Jr.
Ted Raimi Rick

Preproductie[bewerken | brontekst bewerken]

Regisseur Sam Raimi was eind jaren 1980 vooral bekend van zijn horrorfilms The Evil Dead (1981) en Evil Dead II (1987). In diezelfde periode wilde hij graag een bekend stripverhaal verfilmen. The Shadow en Batman waren opties, maar Raimi kreeg in beide gevallen de rechten niet te pakken. Daarom besloot hij om zelf een superheld te creëren. In eerste instantie schreef hij een kortverhaal van zo'n 30 pagina's. De stijl en het verhaal waren gebaseerd op de oude horrorfilms van Universal Pictures. Maar ook films als The Phantom of the Opera en The Elephant Man dienden als inspiratiebron. Vooral het gegeven van een nobele man die in een monster verandert, fascineerde Raimi. Het tragische liefdesverhaal van Darkman werd dan weer sterk beïnvloed door The Hunchback of Notre Dame.

Nadien werd het kortverhaal omgezet in een scenario. In 1987 gaf Universal Pictures de toestemming om Darkman te verfilmen, op voorwaarde dat Raimi de hulp van een scenarist inriep om het verhaal nog een beetje bij te schaven.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]