David Gosker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
David Gosker
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsgegevens
Geboren Den Haag, 1959
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Beroep(en) Collagist
RKD-profiel
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

David Gosker (Den Haag, 1959) is een Nederlands kunstenaar, vooral bekend om zijn collages.

Gosker volgde een opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Sindsdien heeft hij naast zijn bedrijf als ontwerper altijd autonoom werk gemaakt.

Filosofie achter de collages[bewerken]

Nadat hij mobiles, tekeningen en objecten maakte, heeft hij zich sinds 2000 geheel toegelegd op collages. De keus voor collages komt voort uit zijn visie op beeldende kunst. Schilderkunst is voor hem geen optie meer, die hoort tot de negentiende eeuw. Waar het individuele, persoonlijke en biografische zijn zeggingskracht verloren heeft, daar is ook geen plaats meer voor de schilderkunst. De filosoof Vincent Blok heeft het werk toegelicht in zijn essay De-collage of het papier collé van de eenentwintigste eeuw.

Een sleutelfiguur in de keus voor collages is Friedrich Nietzsche, die voor 1900 God dood verklaarde, en de kunst verklaarde tot ‘antinihilisme par excellence’. Sinds die uitspraak wordt aan kunst vaak de rol toebedeeld om niet het zichtbare te verbeelden, maar de veranderlijkheid, het duistere. Dat is volgens de kunstenaar de rol van kunst. Zijn Portret van Nietzsche is een collage van diverse tijdschriftfoto’s.

Een ander referentiepunt in deze visie op kunst is het schilderij Les demoiselles d’Avignon van Pablo Picasso uit 1907, dat algemeen beschouwd wordt als het begin van de moderne schilderkunst. Picasso ging het niet om de vormgeving van de wereld, maar om de zelf- of auto-constructie van de mens; kunst is dus eigenlijk metafysisch van aard.

Zijn Zelfportret maakt Gosker van verpakkingsmaterialen en toegangskaartjes uit zijn leven. Zo is er geen onderscheid te zien tussen mens en wereld, volgens zijn uitspraak: ‘Ik ben niets van mijzelf dan een samenstelling van omstandigheden, een leegte die wordt vormgegeven door het mij omgevende. Dit is de ervaring van de volledige differentiatie en versnippering van mens en wereld’.

Veelgebruikte onderwerpen voor de collages zijn auto’s, zoals in de werken Autofysiek. Auto’s zijn een voorbeeld van voorwerpen waarin de techniek en het merk de eigenaar definiëren.

Ook is er werk dat door de natuur geïnspireerd is, zoals in de collages Bye bye Darwin. Ook hier is de collage weer het enige medium om dit vast te leggen, in een tijd waarin wij tot in de genetische codering, het ‘genetisch knip en plakwerk van de natuur’ weten door te dringen.

Techniek[bewerken]

De collages bestaan uit uitgeknipte foto’s uit catalogi of tijdschriften of met verpakkingsmateriaal en toegangskaartjes op karton. Daarna worden de collages als print (soms vergroot) en in beperkte oplagen vermenigvuldigd.

Exposities[bewerken]

Jaar Exposities
1999 (mobielen) bij Galerie Kaliria te Den Haag
2002 (objecten) in Museum Mesdag
2003 (objecten en reliëfs) Galerie Vromans te Amsterdam
2004 deelname KunstRai
2004 installatie “op eiland Vloek” i.s.m. diverse kunstenaars
2004 opdracht voor monument voor Hans van Wieren / Terra College Den Haag
2004 opdracht voor de vormgeving van jubileumbanken voor het Vredespaleis te Den Haag
2006 installatie "Look at Me" i.s.m. met Ellen Goemans
2007 deelname aan Art fair Den Haag
2007 deelname aan AAF te Amsterdam
2009 solotentoonstelling Galerie Project2.0 Den Haag
2009 collage Hedone in Gemeentemuseum Den Haag bij stijlkamers

Externe links[bewerken]