Collage

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een vroege collage van Juan Gris (1887-1927) uit 1914

Een collage is een kunstvorm die gebruikmaakt van uitgeknipte of gescheurde stukken papier, die met lijm op steviger papier of op schildersdoek geplakt worden. De gebruikte materialen kunnen bijvoorbeeld zijn: knipsels uit tijdschriften (tekst, foto's, advertenties), delen van originele foto's, tekeningen, gescheurde stukjes van een mislukte aquarel. Het woord collage komt uit het Frans, van het werkwoord coller, waar het plakken of kleven betekent.

Toepassingen[bewerken]

De collage kan een hulpmiddel voor een kunstenaar zijn om de inspiratie op gang te brengen. Het is een techniek waarmee snel een interessant eindresultaat bereikt kan worden of een ondergrond om op door te werken.

De techniek collage, maar dan minder letterlijk met schaar en lijm, kan ook toegepast worden in de film, muziek, (sampling) literatuur en video. In het computertijdperk wordt papier vervangen door geknipte en geplakte delen van afbeeldingen. De woorden knippen en plakken worden nog steeds gebruikt, alsof het met schaar en lijmkwast gebeurt. Het resultaat kan een digitale collage genoemd worden.

Kunststromingen[bewerken]

De collage werd gebruikt door een kunstenaar als Picasso tijdens zijn kubistische periode. Picasso wordt dan ook als uitvinder van de techniek gezien. Juan Gris volgde hem al snel. Vooral werd de techniek toegepast in het Dadaïsme (1916-1920). Het wordt ook toegepast in het surrealisme, in de popart, in de Fluxus-stroming en in de mail art.

Bekende collagekunstenaars[bewerken]

Kunstverzameling met collages[bewerken]

De Verbeke Foundation beheert een uitgebreide kunstverzameling bestaande uit collages van de 20ste eeuw. Deze wordt tentoongesteld in een museale ruimte in de Vlaamse gemeente Kemzeke.

Zie ook[bewerken]