De Blauwe Reiger

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zie Blauwe reiger voor de vogel
De Blauwe Reiger
De Blauwe Reiger (2009)
Basisgegevens
Plaats Haaften
Bouwjaar 1856 / 1955
Type stellingmolen
Kenmerken ronde stenen molen
Vlucht 23,0 m
Stellinghoogte 5,00 m.
Functie korenmolen
Bestemming  het malen van graan, thans op vrijwillige basis
Restauraties  1955, 1976, 1991
Huidig gebruik  korenmolenBewerken op Wikidata
Monumentstatus rijksmonumentBewerken op Wikidata
Monumentnummer  30346
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Blauwe Reiger is een in 1856 gebouwde korenmolen die staat aan de Waalbandijk in Haaften, een dorp in de Nederlandse gemeente West Betuwe. De ronde, gemetselde stellingmolen verving een eerdere standerdmolen, die in 1855 uitbrandde. De molen heeft twee koppels maalstenen, waarmee op vrijwillige basis graan wordt gemalen voor veevoer. Het wiekenkruis is oud-Hollands.

In 1955 stond De Blauwe Reiger er onttakeld bij, toen de eigenaar om economische redenen besloot hem maalvaardig te laten restaureren. De Blauwe Reiger is als rijksmonument sinds 24 maart 1971 opgenomen in het monumentenregister en werd in 1973 eigendom van de toenmalige gemeente Neerijnen. De molen is op zaterdagen te bezoeken.

Samen met de protestantse kerk en kasteel Goudenstein bepaalt De Blauwe Reiger de horizon van Haaften. Doordat Haaften in een uitstulping van de Waalbandijk ligt, zijn deze drie vanuit allerlei richtingen op verscheidene kilometers afstand te zien, bijvoorbeeld vanaf de dijken in Waardenburg en Herwijnen en vanaf de overkant van de Waal van Zaltbommel tot Nieuwaal; bij helder weer zelfs vanaf de dijk tussen Zuilichem en Brakel.

Op 25 november 2010 heeft de molen twee nieuwe roeden gekregen, geleverd door de firma Vaags.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • Ronald Stenvert e.a., De Blauwe Reiger in: Monumenten in Nederland - Gelderland. Rijksdienst voor de Monumentenzorg / Waanders uitgeverij, Zwolle 2000, bladzijde 176