De Blauwe Reiger

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Zie Blauwe reiger voor de vogel
De Blauwe Reiger
De Blauwe Reiger (2009)
De Blauwe Reiger (2009)
Basisgegevens
Plaats Haaften
Bouwjaar 1856 / 1955
Type stellingmolen
Kenmerken ronde stenen molen
Vlucht 23,0 m
Stellinghoogte 5,00 m.
Functie korenmolen
Bestemming  het malen van graan, thans op vrijwillige basis
Restauraties  1955, 1976, 1991
Monumentnummer  30346
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Blauwe Reiger is een in 1856 gebouwde korenmolen die staat aan de Waalbandijk in Haaften, een dorp in de Nederlandse gemeente Neerijnen. De molen verving een eerdere standerdmolen, die in 1855 uitbrandde. De molen heeft twee koppel maalstenen, waarmee op vrijwillige basis graan wordt gemalen voor veevoer. Het wiekenkruis is oud-Hollands. In 1955 stond De Blauwe Reiger er onttakeld bij, toen de eigenaar om economische redenen besloot hem maalvaardig te laten restaureren.

De Blauwe Reiger is sinds 1973 eigendom van de gemeente Neerijnen en is op zaterdagen te bezoeken. Samen met de Protestantse kerk en kasteel Goudenstein bepaalt De Blauwe Reiger de horizon van Haaften. Doordat Haaften in een uitstulping van de Waalbandijk ligt, zijn deze drie vanuit allerlei richtingen op verscheidene kilometers afstand te zien, bijvoorbeeld vanaf de dijken in Waardenburg en Herwijnen en vanaf de overkant van de Waal van Zaltbommel tot Nieuwaal; bij helder weer zelfs vanaf de dijk tussen Zuilichem en Brakel.

Op 25 november 2010 heeft de molen twee nieuwe roeden van de firma Vaags gekregen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • Ronald Stenvert e.a., De Blauwe Reiger in: Monumenten in Nederland - Gelderland. Rijksdienst voor de Monumentenzorg/ Waanders uitgeverij, Zwolle 2000, blz. 176