DeFKa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

DeFKa (acroniem van Departement voor Filosofie en Kunst–Assen) is een in 1994 opgericht Nederlands kunstenaarsinitiatief. Het richt zich op de relatie actuele kunst en kunstfilosofie.

Geschiedenis[bewerken]

De eerste activiteit in 1994 was een debat over de dominantie van musea en curatoren op het hedendaagse kunstdiscours en hoe kunstenaarsinitiatieven dit zouden kunnen beïnvloeden. Daarna volgden vanuit de locatie aan het Seinepad in Assen een serie markante projecten onder de titel Tussenvormen; samenwerkingsprojecten met tentoonstellingen op diverse locaties, gecombineerd met debatten over kunst en (theoretische) context in onder meer Theater De Kolk (Assen), het Drents Museum en het Stadhuis van Assen.

Als gevolg van een brand in de millenniumnacht verhuisde DeFKa naar het centrum van Assen, een oud herenhuis aan de Vaart NZ 2 en werden de contacten met het naburige Theater De Kolk geïntensiveerd. Naast het pand werd een mini-openluchttheater gebouwd, waar jaarlijks het performancefestival STRAX plaatsvond. Ook werden er in die periode veel literaire activiteiten, de Literaire Matinees, georganiseerd.

In verband met sloop en nieuwbouw van Theater De Kolk moest DeFKa in 2009 opnieuw verhuizen, nu naar een leegstaand schoolgebouw aan de Venestraat 88 in Assen, waar het nog steeds is gevestigd. Dit is een ruim pand met veel tentoonstellingsruimten en een aantal ateliers. Vanaf 2009 werkt DeFKa intensief samen met twee vanuit DeFKa opgerichte stichtingen:

 • Architectuurpodium Assen - Cercle Meudon, dit richt zich op vormgeving van de bebouwde omgeving,
 • SMAHK - Stedelijk Museum Assen voor Hedendaagse Kunst, richt zich op tentoonstellingen van actuele kunst.

Theoretisch onderzoek[bewerken]

DeFKa concentreert zich specifiek op theoretisch onderzoek, met speciale aandacht voor de PhD-trajecten in de kunst. Met projecten als De Kraai van Walter in 2008 (verwijzend naar Walter Benjamin, Das Kunstwerk im Zeitalter seiner technischen Reproduzierbarkeit), Zien der Ogen in 2010 (kunstenaars en theoretici over waarneming) en Investigations I in 2011 en Investigations II in 2012 met een debat Nut en nadeel van het promoveren in de kunst in samenwerking met Het Lectoraat Kunst en Publieke Ruimte van de Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam. Ook organiseert DeFKa (sinds 2004) jaarlijks de Sandberglezing, vernoemd naar Willem Sandberg. Deze lezingen over hedendaagse kunst in historisch perspectief worden gegeven door prominente kunstenaars en wetenschappers.

De artistieke leiding (2012) is in handen van Gert Wijlage en Adrie Krijgsman.

Publicaties[bewerken]

(selectie)

 • 1999 - Materie/Mysterie
 • 2002 - DeFKa 98-02
 • 2002 - Kunst & Partners
 • 2004 - Kunst, niets gaat voorgoed verloren - 10 jaar DeFKa, Gert Wijlage
 • 2007 - Tussentijds, Adrie Krijgsman
 • 2008 - De Kraai van Walter (Kunstenaars en filosofen over Kunst - niet Kunst)
 • 2008 - Franchise (uitgebracht door VHDG Leeuwarden)
 • 2009 - Against Pragmatics
 • 2010 - Zien der Ogen (Kunstenaars en theoretici over Waarneming)

Externe link[bewerken]