De «U» straal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De «U» straal
Originele titel Le Rayon U
Scenario Edgar P. Jacobs
Tekeningen Edgar P. Jacobs
Pagina's 44
Eerste druk 1967
Portaal  Portaalicoon   Strip

De «U» straal is het eerste stripalbum van de Belgische striptekenaar en scenarist Edgar P. Jacobs (1904-1987). Toen Jacobs tijdens de Tweede Wereldoorlog een sciencefictionachtig alternatief moest tekenen voor de Flash Gordon-strips kwam hij tot de inspiratie voor dit verhaal. Het werd voor het eerst gepubliceerd in 1943 in het Belgische stripblad Bravo!

Het verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Het verhaal speelt zich af in een sciencefictionwereld, waarin de mogendheden Norlandië en Austradië elkaars vijanden zijn. De Norlandische professor Marduk wil het lichtgevende uradium lokaliseren, dat door zijn inmiddels overleden vriend Kellart Hollis ontdekt werd. Hierbij krijgt hij assistentie van Hollis' dochter Sylvia, majoor Walton, sergeant MacDuff, de ontdekkingsreiziger Lord Calder en diens dienaar Adji. De Austradische spion kapitein Dagon neemt de plaats in van de piloot van hun toestel en doet voorkomen of er een noodlanding gemaakt moet worden om vervolgens met het voertuig te vluchten, de professor en zijn helpers achterlatend. Vervolgens krijgen ze te maken met een reuzenslang, een tyrannosaurus en een reusachtige sabeltandtijger. Ze worden gevangengenomen door een stam aapkrijgers, maar weten te ontsnappen. Hierna komen ze terecht in het rijk van prins Nazca waar ze een brok uradium verkrijgen. Nazca maakt echter avances naar Sylvia en wil hen niet laten gaan. Ze slagen erin te vluchten en worden opgepikt door Norlandische vliegtuigen. In de daaropvolgende aanval van Austradische toestellen komt Dagon om.

Achtergrond[bewerken]

Jacobs werkte sinds 1941 voor Bravo! Toen de Duitse bezettingsmacht de invoer van de Amerikaanse strip Flash Gordon verbood, werd Jacobs gevraagd het verhaal, dat halverwege was, af te maken. Toen ook dat initiatief door de nazi's werd stopgezet, maakte Jacobs een eigen sciencefictionstrip: de «U» straal. In eerste instantie werd het getekend met tekstblokjes onder tekstloze tekeningen. Pas dertig jaar later, bij de publicatie in de tijdschriften Kuifje en Tintin, werden er tekstballonnen gebruikt. De «U» straal is de eerste Belgische sciencefictionstrip.