De Bethune

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf De Béthune)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Bethune
De Bethune
Wapenspreuk Nec auro, nec armis
Verheffing 1845
Fons honorum Leopold I van België
Stamvader Louis de Bethune
Familiehoofd Jean de Bethune
Etniciteit Belgisch

de Bethune is een Belgische adellijke familie van Henegouwse oorsprong. Ze is niet verwant met de middeleeuwse heren van Bethune die tot de familie van de graaf van Vlaanderen behoorden (Huis van Béthune). Ze is evenmin verwant met het Frans-Belgische Huis Béthune-Hesdigneul, een geslacht dat de titels prins(es) en graaf de/van Béthune-Hesdigneul voerde en voert.

De eerste bekende voorvader, Louis Bethune, wordt vermeld in 1574. Na enkele generaties landbouwers werden de nazaten welvarende handelaars in Rijsel en in Kortrijk. Félix Bethune werd als eerste in de adelstand verheven in 1845, met de titel van ridder, overdraagbaar bij eerstgeboorterecht. Hij is de stamvader van de in de adel opgenomen de Bethunes. In 1855 werd hij baron, met zelfde overdraagbaarheid. In 1871 werd de baronstitel overdraagbaar op alle nakomelingen die de naam dragen. Hun wapenspreuk luidt "Nec auro, nec armis".

Door verschillende vonnissen tussen 1903 en 1907 werd de naam 'Bethune' gerectificeerd in 'de Bethune' voor alle overleden en levende leden van de familie vanaf de voorvader Pierre de Bethune (1672-1735).

De familienaam verwijst waarschijnlijk niet naar de Frans-Vlaamse gemeente Bethune, die in Frankrijk officieel als Béthune wordt gespeld.

Bekende leden[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Emmanuel DE BETHUNE, Esquisse généalogique de la famille de Bethune, Marke, 2002.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]