De Fred Haché Show

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Fred Haché Show
De Fred Haché Show - Harry Touw & IJf Blokker
Genre Komedie
Speelduur ± 60 minuten
Presentatie Fred Haché
IJf Blokker
Regie Wim T. Schippers
Ruud van Hemert
Wim van der Linden
Gied Jaspars
Land Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Productie
Producent Ellen Jens
Uitzendingen
Start 30 december 1971
Einde 18 mei 1972
Afleveringen 5
Netwerk of omroep VPRO
Zender Publieke omroep
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

De Fred Haché Show was een Nederlandse absurdistisch televisieprogramma uit 1971 en 1972, geschreven en geregisseerd voor de VPRO door Wim T. Schippers, Ruud van Hemert, Wim van der Linden en Gied Jaspars met als hoofdrolspelers Fred Haché en Barend Servet.

Voorloper[bewerken | brontekst bewerken]

De show betekende de terugkeer naar televisie voor Wim T. Schippers, Wim van der Linden en Gied Jaspars, die in het team hadden gezeten dat verantwoordelijk was voor de controversiële show Hoepla uit 1967, die werd geannuleerd na drie afleveringen.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

De Fred Haché Show was een absurdistisch programma met veel bloot (optredens van naakte danseressen van de Helen Le Clerq Dancers), taalkundige humor, flauwekul, satirische sketches en onlogische plotlijnen. Het programma kent twee hoofdpersonages, Fred Haché (Harry Touw) en zijn assistent Barend Servet (IJf Blokker) met als belangrijk andere personage Sjef van Oekel (Dolf Brouwers). Gastoptredens waren er van Kees van Kooten, Wim de Bie en Simon Vinkenoog. De neiging van Schippers op oneerbiedige wijze ernstige zaken te behandelen, werd geïllustreerd in het interview met God door Fred Haché. Deze laatste vroeg God of hij het niet onredelijk vond dat mensen die hun leven zorgeloos leefden "in de hemel konden komen door vlak voor de doodskomma God te bekeren?" ("Komma" was een van de trefwoorden van Haché.) God beloofde het te overwegen. Jan Blokker, toen directeur van de VPRO-televisie, schrapte dit fragment uit de show en het is alleen als audioversie opgeslagen.

Uitzendingen[bewerken | brontekst bewerken]

Aflevering Uitzenddatum Vlag van Nederland
1 30 december 1971
2 27 januari 1972
3 24 februari 1972
4 23 maart 1972
5 18 mei 1972

Vervolg[bewerken | brontekst bewerken]

  • De formule van de show werd ook na 1972 nog voortgezet: in december 1973 was er een speciaal als ¨kerstshow¨ opgezet programma met dezelfde acteurs getiteld ´Waar heb dat nou voor nodig´ met onder meer een gastoptreden van Gerrit Dekzeil (Cor Brak) die dankzij dit programma een Top 40-hit had met zijn nummer ´Ik ben Gerrit´.
  • Barend Servet en Sjef van Oekel zouden terugkeren in de vergelijkbare TV-programma's Barend is weer bezig en Van Oekel's Discohoek.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]