De Fuik (televisieserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Fuik
Genre Drama
Speelduur 50 minuten
Hoofdrollen Frits Butzelaar
Frans Kokshoorn
Regie Luc van Gent
Scenario Robert Barr
K.F.B. van de Ploeg
Land van oorsprong Nederland
Taal Nederlands
Uitzendingen
Start 26 oktober 1962
Einde 2 augustus 1963
Afleveringen 10
Netwerk of omroep KRO
Portaal  Portaalicoon   Televisie

De Fuik is een Nederlandse televisieserie, gebaseerd op de Britse televisieserie Spycatcher, die weer is gebaseerd op de boeken van Oreste Pinto. De serie volgt het hoofd van de Nederlandse contraspionagedienst, Oreste Pinto, bij zijn pogingen spionnen uit nazi-Duitsland te ontmaskeren. De afleveringen werden in 1962 en 1963 uitgezonden door de KRO.

Verhaal[bewerken]

Luitenant-kolonel Oreste Pinto werkt voor MI-5, de Britse contraspionage en later voor de Politiebuitendienst, een onderdeel van het Nederlands ministerie van Justitie in ballingschap. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de Nederlandse regering uitgeweken naar Londen en probeerde van daaruit het Nederlandse verzet tegen nazi-Duitsland te organiseren. Pinto wordt aangesteld om Nederlandse Engelandvaarders te ondervragen en uit te vinden wie eventueel een Duitse spion was. In de verschillende afleveringen ondervraagt Pinto de Engelandvaarders en ontmaskert diverse spionnen. In sommige afleveringen weet hij echter ook de onschuld vast te stellen van aanvankelijk verdachte personen.

Productie en achtergrond[bewerken]

De Fuik was gebaseerd op de Britse televisieserie Spycatcher die in 1959-1961 werd uitgezonden door de BBC, een bewerking van Robert Barr van de boeken van luitenant-kolonel Oreste Pinto. Er werd een vertaling van een aantal afleveringen gemaakt door mr. K.F.B. van de Ploeg. De boomlange acteur Frits Butzelaar werd gevraagd om Pinto te spelen. Samen met acteur Frans Kokshoorn die de rol van kapitein Sannel speelde Butzelaar tienmaal de rol van ondervrager. De serie was eenvoudig van opzet en speelde voornamelijk in een studiodecor, dat was ontworpen door Peter Zwart en later Nic van Baarle. De regie was in handen van Luc van Gent. De spanning moest komen van de ondervraging en de eventuele ontmaskering van de spion. Het scenario volgt hiervoor de boeken van Pinto, waarin allerlei trucjes van stal worden gehaald. Zo wordt in aflevering 5, De koppige kellner, een Vlaamse Engelvaarder ontmaskerd nadat hij getest wordt op zijn kellnersvaardigheden en door de mand valt. In aflevering 2, Drie mannen uit Spanje, wordt juist bewezen dat iemand geen spion is door een zwemtest. De serie werd veelal op vrijdagavond uitgezonden in tien maandelijkse afleveringen in het seizoen 1962-1963.

Rolverdeling[bewerken]

Een groot aantal gastacteurs verleende zijn of haar medewerking: Erik van der Donk, Ramses Shaffy, Ton Vos, Ed Bauer, Willy Ruys, Jan Hundling, Ab Abspoel, Johan te Slaa en Louis Borel

Afleveringen[bewerken]

 1. Twee rechts, één averechts (uitgezonden op 26 oktober 1962)
 2. Drie mannen uit Spanje (uitgezonden op 17 november 1962)
 3. Geen Hoogvlieger (uitgezonden op 21 december 1962)
 4. Kat en muis (uitgezonden op 18 januari 1963)
 5. De koppige kellner (uitgezonden op 15 februari 1963)
 6. 'n lichtvoetig meisje (uitgezonden op 15 maart 1963)
 7. Vaste klanten (uitgezonden op 28 april 1963)
 8. In verband met... (uitgezonden op 10 mei 1963)
 9. Vriend of vijand (uitgezonden op 7 juni 1963)
 10. Vliegtuig uit Lissabon (uitgezonden op 2 augustus 1963)

Bronnen[bewerken]

 • Bert van de Veer Is er nog iets leuks vanavond?, Stengholt Media 2007
 • Jack Botermans De gouden jaren van de televisie Terra 2006
 • Archief Beeld en Geluid: (portal.beeldengeluid.nl)