De Griezelbus (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Griezelbus
Regie Pieter Kuijpers
Producent Bos Bros
AVRO
Scenario Paul van Loon
Dick van den Heuvel
Pieter Kuijpers
Muziek Paleis van Boem
Distributie Warner Bros
Première 7 december 2005
Genre Jeugdfilm
Thriller
Speelduur 96 min.
Taal Nederlands
Land Nederland
Budget 2,000,000
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

De Griezelbus is een Nederlandse jeugdfilm uit 2005 van Pieter Kuijpers, naar een bewerking van de boekenreeks De Griezelbus van Paul van Loon. De film trok circa 225.000 bezoekers naar de bioscoop.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De jongen Onnoval (Serge Price) wordt gepest door zijn klasgenoot Gino. Hij doet niets terug, omdat hij weet dat als hij zou gaan vechten, hij in een weerwolf zal veranderen.

Hij ontdekt dat de duivelse Ferluci (Fred Goessens) een verhaal werkelijkheid kan laten worden. Onnoval schrijft een verhaal waarin Gino wordt vermoord door graaf Vlapono (Willem Nijholt) tijdens een schoolreisje in een griezelpretpark (dat in werkelijkheid Familiepark Drievliet is ), en geeft het schrift aan Ferluci. Hij krijgt er echter spijt van en weet tijdens het zich afspelen van het verhaal er net op tijd een gunstig einde aan te schrijven. Gino ligt echter al vastgebonden op een bank, en de graaf staat op het punt om met een apparaat zijn lichaam leeg te zuigen via zijn navel, wanneer Gino wordt gered. Vervolgens gaan ze Onnovals vriendin Liselore, die ook gevangengenomen is, redden. Daarbij wordt Onnoval aangevallen door een monster. Gino en Liselore, en de inmiddels gearriveerde pleegouders van Onnoval, denken dat Onnoval dood is, verslonden door het monster. Het blijkt echter dat hij gezond en wel onder het dode monster ligt: hij heeft het verslagen, dankzij het feit dat hij tijdelijk in een weerwolf veranderde.

Gino schildert Onnoval als een sukkel af, en is in het begin niet erg onder de indruk van de griezelige dingen, ook niet als anderen bang worden. Hij geeft commentaar als 'vet nep', maar uiteindelijk wordt hij toch wel bang ('Ik denk dat ik deze attractie toch niet zo leuk vind').

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Gouden Film voor 100.000 bezoekers (Vlaams publiek meegeteld)
  • Chicago International Childrens Film Festival - beste film
  • Leeds Young Peoples Film Festival - beste film