De Kampanje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Kampanje is een voormalige particuliere school voor basis- en voortgezet onderwijs, gebaseerd op de filosofie van de Sudbury Valley School.

De Kampanje was gevestigd in Amersfoort en is vooral bekend om zijn onorthodoxe pedagogische aanpak: studenten bepalen er zelf hun curriculum zonder opgelegde testen of toetsen. De school wordt bestuurd door de schoolmeeting, waar stafleden en studenten bij meerderheid beslissen.

De Inspectie van het Onderwijs heeft na een eerste onderzoek, uitgevoerd op 3 november 2008, geconcludeerd dat De Kampanje niet voldoet aan de eisen van de Leerplichtwet. Na het niet voldoen aan de opdracht om de tekortkomingen op te heffen hebben de staatssecretarissen van Onderwijs bij besluit van 11 december 2009 besloten dat De Kampanje niet kan worden beschouwd als een school in de zin van de Leerplichtwet 1969. Dit impliceert dat ouders die hun kinderen naar De Kampanje laten gaan strafbaar zijn wegens het niet voldoen aan de eisen van de Leerplichtwet 1969. De bezwaren van De Kampanje tegen deze conclusie zijn door de rechtbank Utrecht en in hoger beroep door de Afdeling Bestuursrechtspraak ongegrond verklaard.[1] Op 28 maart 2013 werd een ouder door de kantonrechter Midden-Nederland veroordeeld voor het overtreden van de Leerplichtwet 1969 doordat hij zijn elfjarige dochter naar De Kampanje liet gaan.[2] In 2014 sloot de Kampanje haar deuren.

Pedagogische aanpak[bewerken | brontekst bewerken]

De Kampanje is een sudbury school, een bijzondere soort democratisch onderwijs, dat haar oorsprong vindt in de Sudbury Valley School, opgericht in 1968 te Massachusetts, VS.

'Waarom Onderwijs?'[bewerken | brontekst bewerken]

Op 14 november 2007 organiseerde De Kampanje het symposium 'Waarom Onderwijs?'. Gastsprekers waren onder meer Jaap Peters en John Taylor Gatto.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]