De Kennis van Nu Radio

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Kennis van Nu Radio
Host(s) Coen Verbraak (Radio 1)[1]
Jeroen Dirks
Pieter van der Wielen
Karin van den Boogaert
Martijn van Calmthout
Harm Oving[2]
Taal Nederlands
Updates Elke zondag (Radio 1)
Elke werkdag (Radio 5)
Duur 60 minuten
Begin 1 januari 2014 (Radio 1 en 5)
Einde 1 januari 2016 (Radio 5)
Genre Wetenschap
Producent NTR
Website http://npowetenschap.nl/site/programma/De-Kennis-van-Nu-Radio/3
Portaal  Portaalicoon   Media

De Kennis van Nu Radio of DKVN Radio is een Nederlands wetenschappelijk radioprogramma en podcast van NPO Wetenschap. Het wordt sinds januari 2014 uitgezonden op zondagavond van 20:00 tot 21:00 uur op Radio 1[1] en is daarna ook beschikbaar als podcast.[3] In iedere aflevering interviewt Verbraak één wetenschapper.

In 2014 en 2015 werd DKVN ook op werkdagen uitgezonden van 21:00 tot 22:00 uur op Radio 5. In elke aflevering werden verschillende wetenschappers uit Nederland en/of Vlaanderen geïnterviewd. Het programma volgde Hoe?Zo! Radio op.

De eindredactie in in handen van Gerda Bosman.[4]

Rubrieken op Radio 5[bewerken]

  • Opening: de uitzending begint met het NOS Journaal dat formeel niet bij het programma hoort (2 minuten). Dan volgt de ident en de inleiding waarin de host van de dag de onderwerpen van de aflevering aankondigt.
  • Actualiteit van de gast: de gast van de aflevering (die in de studio aanwezig is of een telefoonverbinding met de studio heeft) gaat in op actueel nieuws uit zijn of haar discipline.
  • Wetenschapsnieuws: de rest van de eerste 10 minuten wordt gevuld met algemeen wetenschapsnieuws dat Arnout Jaspers of Bennie Mols met de host bespreekt.
  • Muzieknummer 1
  • Deel 1 interview: de gast van de aflevering wordt geïnterviewd over een onderzoek waarmee hij of zij zich onlangs heeft beziggehouden en daarvan nu de resultaten (bijvoorbeeld in boekvorm) heeft gepresenteerd (15 minuten).
  • Muzieknummer 2 (gast): vaak wordt de gast gevraagd om muziek uit te kiezen om tijdens de pauze van het interview te laten horen; hij of zij licht van tevoren de keuze toe.
  • Deel 2 interview (15 minuten).
  • Muzieknummer 3
  • Telefonisch wetenschapsnieuws: een wetenschapper vertelt kort over zijn of haar recente onderzoek (5 minuten).
  • De Kettingvraag: een wetenschapper beantwoordt een vraag van een wetenschapper uit een andere discipline uit de vorige aflevering, en stelt vervolgens zelf een vraag over een onderwerp buiten zijn of haar eigen discipline die de volgende aflevering wordt behandeld (5 minuten). Daarna wordt de uitzending afgerond, waarbij het hoofdonderwerp van de volgende aflevering wordt aangekondigd.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]